/ ThinkStock/Getty Images
Тайван узакони гей браковете, превръщайки се в първата азиатска страна, която предприема тази стъпка. През 2017 година Конституционният съд на страната постанови, че основният закон позволява брачен съюз на еднополови двойки и даде на парламента две години срок да извърши необходимите промени.
 
Стотици поддръжници на еднополовите бракове се събраха под проливния дъжд около сградата на парламента в тайванската столица Тайпе, докато депутатите обсъждаха три различни законопроекта. В крайна сметка народните представители приеха най-либералния. Той дава на гей двойките всички права, свързани с данъчно облагане, застраховане и попечителство над деца.

Няколко задържани в Чечения по подозрения, че са хомосексуалисти

След гласуването президентът на Тайван Цай Инуън написа в Туитър: „Направихме голяма крачка към истинска равнопоставеност, направихме Тайван по-добра държава.“

Първото по рода си в Азия законодателство влиза в сила на 24 май.

Китайски активисти искат узаконяване на еднополовите бракове

През 2017 година Конституционният съд на страната постанови, че основният закон позволява брачен съюз на еднополови двойки и даде на парламента две години срок да извърши необходимите промени.

Стотици хиляди от целия свят се веселиха на гей парада в Тел Авив (СНИМКИ)

Общественото движение, насочено към приемането на връзките между гейове и лесбийки в Тайван започна през 90-те години, когато лидерите на управляващата в момента

Демократична прогресивна партия подкрепиха каузата, за да помогнат на страната да се отличи като самоуправляваща се демокрация с жизнено гражданско общество.

Въпреки че на острова има многобройна гей общност, а годишният й парад е най-големият в Азия, тайванското общество е разделено по въпроса за правата на еднополовите двойки.

На спорен референдум през ноември миналата година 67 процента гласуваха против гей браковете.
 

 
БГНЕС


За да зарадва сина си гей: 61-годишна жена роди собствената си внучка (ВИДЕО)

В резултат властите решиха, че няма да променят съществуващото определение за брак в гражданското законодателство, а ще създадат специален закон за еднополовите бракове.

Еднополовите двойки имат право на брак в около 25 от близо 200-те държави по света. Южна Африка е единствената страна в Африка, например, която е разрешила законните съюзи меджу гейове и лесбийки, а в над 70 държави хомосексуланите прояви продължават да са криминализирани.