/ iStock/Getty Images
Тайванските въоръжени сили приключиха днес двудневно военноморско и военновъздушно учение, за да тренират защита срещу изненадваща атака от страна на Китай, предаде Асошиейтед прес. Журналисти наблюдаваха учението от катери, които ескортираха миноносец.

"Всяко едностранно ирационално действие може много лесно да доведе до ескалация на напрежението и да подкопае стабилността в региона на Тайванския проток", каза пред журналисти генерал-майор Сун Лифан, говорител на тайванското министерство на отбраната, във военноморската база "Цуоин" в южната част на Тайван.

В ежедневната си сводка тайванското министерство на отбраната съобщи, че за 24-часовия период, приключил в 6:00 ч. тази сутрин, около острова са били засечени седем китайски военни самолета и четири военни кораба. Министерството съобщи и за китайски балон край северното крайбрежие на Тайван.

Тайван е засякъл два китайски балона над територията си

Двудневните ежегодни учения, които започнаха вчера, се провеждат по-малко от три седмици след като тайванските гласоподаватели избраха Уилям Лай за свой следващ президент, давайки трети пореден четиригодишен мандат на представител на привържениците на тайванската независимост от Демократическата прогресивна партия, които се противопоставят на Китай.

Ученията имат за цел отчасти да повишат общественото доверие в способността на острова да се защитава, посочва АП.
Алексей Маргоевски/БТА