Тайфунът „Доксури“ събори дървета и прекъсна електрозахранването на стотици хиляди домове в южната част на Тайван. Това накара властите да обявят втори пореден ден за неработен и да предупредят за екстремни ветрове, докато бурята нанася последния си удар по Югоизточен Китай, предаде Ройтерс.

От 7:15 ч. местно време тази сутрин тайфунът „Доксури“, категоризиран във второто по сила ниво на тайфун от метеорологичното бюро на Тайван, се насочи към китайската югоизточна провинция Фуцзян, след като пресече Тайванския проток с максимални ветрове от 191 км./ч.

Тайфунът Доксури връхлетя Филипините (ВИДЕО)

Фирми и училища са затворени за втори ден в южните окръзи на Тайван, включително главния пристанищен град Гаосюн, на фона на предупреждения за свлачища и наводнения.

Обявена е тревога за "ураганен вятър" на тайванските острови Пенху и Кинмен, където жителите са предупредени да се подготвят за пориви на вятъра от над 155 км./ч.

Бурята прекъсна електрозахранването на повече от 186 000 домове на цялата територия на Тайван и събори стотици дървета в Гаосюн. Воден стълб от повече от 1 метър е регистриран в планинските източни части на острова, както и на юг.

Отменени бяха над 300 вътрешни и международни полети, а железопътни услуги са преустановени и между южните и източните райони на Тайван.
Петя Гергова/БТА