Тайфун връхлетя Тайван, взе жертви и се насочи към Китай
Тайфун връхлетя Тайван, взе жертви и се насочи към Китай / снимки: БГНЕС

Тайфунът Соуделор премина през Тайван, като уби четирима души и остави хиляди без електричество и се насочи към Китай.

Най-малко четирима души са загинали, а един се счита за изчезнал, след като най-силният за годината тихоокеански тайфун връхлетя Тайван. Бурята изкорени дървета и причини свлачище в селище в северната част на Тайван, съобщава БГНЕС. Близо 700 000 домове останаха без електричество заради поройните дъждове. 1300 души са във временни убежища, всички училища са затворени, бизнесът спря работа. Ветровете достигнаха скорост 237 км/час в някои райони. Поне 80 международни полета са отменени, спрени са и влаковете.

Тайфун връхлетя Тайван взе жертви и се насочи към Китай
netinfo

Заради приближаването на тайфуна "Соуделор" властите в източнокитайската провинция Фуцзян започнаха евакуация на населението. В провинцията са евакуирани 158 000 души, съобщава Китайската централна телевизия, цитирана от БТА.

Заради тайфуна са спрени полетите в провинции Фуцзян и Гуандун, спрени са морските пътнически превози, както и множество автобуси и влакове до далечни дестинации.
Според най-новите оценки на метеоролозите скоростта на ветровете в епицентъра на стихията мога да достигнат 46-50 метра в секунда. Тайфунът ще донесе и проливни дъждове.

В провинция Фуцзян е обявен "оранжев" код на опасност, при който на всички кораби се нарежда да не напуска пристанищата. Отменят се масовите прояви, препоръчва се да бъдат спрени и учебните занятия.

Тайфун връхлетя Тайван взе жертви и се насочи към Китай
netinfo