Тачева е обсъдила с британския зам.-министър на правосъдието случая „Шийлдс”
Тачева е обсъдила с британския зам.-министър на правосъдието случая „Шийлдс” / снимка: Sofia Photo Agency

Министърът на правосъдието Миглена Тачева се срещна с Бриджит Прентис, заместник-министър на правосъдието на Великобритания, в рамките на провеждащия се в Кан /Франция/ Съвет на министрите на правосъдието и на вътрешните работи на страните-членки от ЕС, съобщиха от пресцентъра на Министерството на правосъдието. По време на разговора, проведен по инициатива на Бриджит Прентис, са били обсъдени изискванията и прилагането на Конвенцията за трансфер на осъдени лица в контекста на случая „Майкъл Шийлдс”.

Министър Тачева е запознала британския зам.-министър на правосъдието с постановлението на Варненската апелативна прокуратура от 28 юни по жалбата на Майкъл Шийлдс срещу отказа на Варненската окръжна прокуратура да възобнови делото срещу него. Апелативна прокуратура-Варна потвърждава отказа на Окръжна прокуратура - Варна. Това решение може да се обжалва пред Върховната касационна прокуратура на България.

Министър Тачева е връчила на британския зам.-министър постановлението на Апелативна прокуратура-Варна.

Министърът на правосъдието Миглена Тачева още през март 2008 г. при официалното си посещение в Обединеното Кралство, проведе разговор с британския си колега Джак Стро, когото информира, че от страна на българската държава са изпълнени всички условия, посочени от Конвенцията за трансфер на осъдени лица. Тъй като трансферът на г-н Шийлдс вече е реализиран и той се намира на територията на Обединеното Кралство, на основание чл.8 и чл.9, ал.3 от конвенцията, британският гражданин би могъл да бъде освободен условно предсрочно съгласно законодателството на изпълняващата държава – Великобритания, тъй като изпълнението на наказанието е подчинено на нейната юрисдикция.