Газа
Газа / БТА
Войната в ивицата Газа има катастрофално въздействие върху здравеопазването, заяви ръководителят на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус, предадоха световните агенции.

СЗО свика извънредна сесия, посветена на въпроса за хигиенно-епидемиологичната обстановка в палестинските територии. А директорът на организацията каза, че санитарните условия в анклава са в пълна разруха, а работата  на медиците той определи като невъзможна.

"Въздействието на конфликта върху здравето е катастрофално. Здравните  работници правят всичко по силите, за да работят в  невъобразими условия", заяви Тедрос Аданом Гебрейесус при откриване на извънредната сесия в Женева.

"В момент, в който все повече хора се преместват към все по-малки по размер зони, свърхнаселеността, съчетана с липсата на храна, вода, подслон и адекватната хигиена, създават идеалните условия за разпространение на болести", предупреди той.

Ръководителят на СЗО съобщи за обезпокояващи признаци на епидемиологични болести, които рискуват да влошат ситуацията и припомни, че наближава и зимата.

"Здравната система на Газа е на колене и рухва", допълни той. А после припомни, че работещи са само 14 от 36 болници при определен капацитет.

Две от тях освен това са в северната част на Газа. Само 1400 болнични легла от общо 3500 са на разположение, докато двете основни болници в южната част на Газа работят с една трета от техния първоначален капацитет по отношение на легловата база, доставките за тях намаляват, а в тях са настанени освен това и хиляди разселени от конфликта хора.

Тедрос Аданом Гебрейсус допълни, че често пъти здравните работници попадат под прицел в престрелките.

"Ако трябва да обобщим нещата, нуждите по отношение на здравеопазването са нараснали значително и капацитетът на здравната система беше намален на една трета спрямо преди това. СЗО е на терен в Газа, за да подкрепя здравните работници, които са физически и психически изтощени и които правят всичко по силите си при невъобразими условия", добави той.

"Няма здраве без мир и мир без здраве", заключи шефът на СЗО.
Габриела Големанска/БТА