Маските от плат продължават да са ефективни дори и срещу новите щамове на вируса, съобщиха от СЗО
Маските от плат продължават да са ефективни дори и срещу новите щамове на вируса, съобщиха от СЗО / iStock/Getty Images
Световната здравна организация (СЗО) изпрати уверително съобщение по отношение на маските от плат: те все още са ефективни. Поради новите мутации на коронавируса, по-заразни от предишните, Мария Ван Керхове, отговорна за управлението на пандемията в СЗО, искаше да изясни този въпрос.

"Маските от плат продължават да бъдат ефективни, дори срещу новите варианти на коронавируса, тъй като начинът на предаване (на вируса) е един и същ", каза експертът на пресконференция.

"Всички хора под 60 години, които нямат особени здравословни проблеми, могат да използват нехирургични маски от плат", изтъкна Керхове.

"В районите, където вирусът циркулира, трябва да носите маската, когато хората са претъпкани заедно и е невъзможно да бъдат на разстояние поне един метър един от друг, както и в помещения с малка или лоша вентилация", добави тя.

По отношение на налагането на носенето на хирургически маски или тип FFP2 от Германия и Австрия в магазините и транспорта, и искането на френското правителство гражданите да спрат да използват маски от плат, вярвайки, че не филтрират достатъчно, Керхове отбеляза: „Страните са свободни да вземат мерките, които считат за необходими.

По отношение на новите щамове нямаме доказателства, които да предполагат, че начинът на предаване се е променил. Поради тази причина в тази фаза не възнамеряваме да променяме настоящите препоръки ”, заключи експертът на СЗО.

Превод и редакция: DarikNews