/ iStock/Getty Images
Естонски учени създадоха спрей за нос, който защитава от основните варианти на новия коронавирус - от първоначалния вариант, тръгнал от китайския град Ухан, до индийския Делта, който доминира в момента в целия свят, съобщи сайтът Лента.

"Лабораторните проучвания досега потвърждават, че разработеният спрей за нос защитава еднакво добре срещу всички щамове на новия коронавирус," твърди Март Устав младши, който е научен директор на компанията за генно инженерство "Икосаген".

Учените непрекъснато следят промените във вируса и тестват възможностите на спрея да неутрализира нови варианти, които все още не са широко разпространени. Препаратът е наречен "БайоБлок".

Изрично се подчертава, че от юридическа гледна точка спреят за нос не е лекарство или медицинско изделие, но той е съгласуван с естонските отговорни институции.

В Израел разработват ваксина срещу COVID-19 под формата на хапче

Технологията на продукта е патентована, а скоро предстои да започне масово производство и продажба.

През месец юни беше съобщено, че австралийски учени разработват ваксина срещу новия коронавирус, която е под формата на спрей. В момента тече първата фаза на клинични изпитвания на ваксината-спрей срещу COVID-19.
БТА