СС ООН
СС ООН / БГНЕС
Съветът за сигурност на ООН ще се събере на ново извънредно заседание, поискано от Русия за обсъждане на заплахата за международния мир от евентуални въздушни удари на САЩ и съюзниците им срещу Сирия, предаде Асошиейтед прес. Откритото заседание на Съвета ще започне в 10 ч. нюйоркско време (17 ч. българско).

7 април: Десетки загинали в Сирия, има подозрение за използването на химическо оръжие

Миналата седмица бе съобщено, че в Сирия е извършена атака, при която десетки са загинали. Бяха изказани предположения, че при нея е използвано химическо оръжие от режима на Башар Асад. Информацията дойде от неправителствени организации. Западът заклейми предполагаемата атака, а Москва и Дамаск заявиха, че не са намерени данни за химическо нападение.
 
Русия е поискала генералният секретар на ООН Антониу Гутериш да даде информация пред Съвета, но за днес не е предвидено Гутериш да информира Съвета и не е ясно кой би могъл да го стори, отбелязва АП.
 
Белият дом: Всички опции по въпроса за Сирия все още са на масата

По-рано в петък стана ясно, че президентът на САЩ Тръмп и британската министър-председателка Тереза Мей са единодушни, че е необходимо да се подготви международен отговор, с който да бъде възпряна употребата на химически оръжия в Сирия, предаде Ройтерс, като цитира кабинета на Мей.

Двамата лидери разговаряли по телефона, след като британските министри дадоха подкрепа на Мей да предприеме действия заедно със Съединените щати и Франция в отговор на използването на химически оръжия от правителството на сирийския президент Башар Асад.

"Двамата се съгласиха, че е жизненоважно употребата на химически оръжия да не остане безнаказана, както и че е необходимо да бъде възпряна по-нататъшна употреба на химически оръжия от режима на Асад", заяви в декларация премиерският кабинет след като президентът и министър-председателката разговаряха по телефона.
 
"Те се уговориха да продължат да работят заедно, за да изготвят международен отговор", се посочва в декларацията, цитирана от Ройтерс.
 
Макрон: Имаме доказателство, че в Сирия са използвани химически оръжия

Вчера френският президент Еманюел Макрон заяви, че Франция има доказателство, че сирийското правителство е извършвало нападения с хлор и е преминало границата и това може да накара Франция да предприеме въздушни удари. Държавният глава не уточни дали Франция планира военни действия срещу правителството на Башар Асад. Той каза, че е разисквал редовно тази седмица с президента Доналд Тръмп какъв да бъде най-ефикасният отговор. Макрон каза по телевизия Те Еф 1, че Франция няма да търпи режими, които смятат, че всичко е позволено.
 
 
Русия: Никой не е дал правото на западните лидери да си възлагат ролята на световен жандарм

В понеделник се събра Съветът за сигурност на ООН, като Франция и САЩ обвиниха Русия за предполагаемите химически нападения в сирийския град Дума, като заявиха, че Москва не може да не е знаела за бомбардировките, извършени от режима на сирийския президент Башар Асад. Русия отрича при нападението в Дума да е използвано химическо оръжие. Руски експерти посетили района и извършили проучвания, без да открият следи от химически оръжия, заяви постоянният представител на Русия в Съвета за сигурност Василий Небензя.


Доналд Тръмп: Готви се, Русия, ракетите ни идват в Сирия

По-рано тази седмица Тръмп предупреди Русия да се подготви за ракетни атаки срещу нейния съюзник Сирия. След спекулации той посочи, че не е казвал публично кога ще има атака срещу Сирия заради предполагаемото използване на химическо оръжие от режима в Дамаск.

Доналд Тръмп: Не съм казвал кога ще е атаката срещу Сирия

"Не съм казвал кога ще се състои нападение срещу Сирия. Това може да стане скоро, а може изобщо да не бъде скоро", написа той в "Туитър".
 
 
БТА