Хиляди смъртни случаи годишно във Великобритания може да са свързани с консумацията на ултрапреработени храни (УПХ), предаде Пи Ей Мидия/ДПА, позовавайки се на резултатите от ново изследване.
Участвалите в него експерти казват, че според тях има връзка между хората, които консумират тези храни и повишения риск от ранна смърт.
УПХ, които включват сладолед, преработени меса, масово произвеждан хляб и газирани напитки, вече са били свързвани с влошено здраве, включително с повишен риск от затлъстяване, сърдечносъдови заболявания, рак и ранна смърт.
Тези видове храни често съдържат високи нива на наситени мазнини, сол, захар и добавки, което според експертите оставя по-малко място в храненето на хората за по-питателни продукти.
Освен това УПХ обикновено съдържат добавки и съставки, които не се използват, когато хората сами приготвят храната си, като консерванти, емулгатори и изкуствени оцветители и аромати.
Някои експерти обаче казват, че не е ясно защо ултрапреработените храни са свързани с влошено здраве и се питат дали това се дължи на преработката или защото хората избират храни с високо съдържание на мазнини, захар и сол, а не по-питателни варианти.
Авторите на новото изследване, публикувано в American Journal of Preventive Medicine, отправят призив към правителствата да издадат препоръки за хранене, насочени към намаляване на консумацията на ултрапреработени храни.
Те са разгледали данни от осем страни по света и са установили, че УПХ достигат 53 процента от енергийния прием на хората във Великобритания. Това е вторият най-висок резултат в изследването след САЩ с 55 процента.
Преждевременните смъртни случаи, дължащи се на УПХ, варират от 4 процента от тези случаи в страни, където консумацията им е по-ниска като Колумбия, до 14 процента във Великобритания и САЩ.
Изследователите предполагат, че през 2018/19 г. около 17 781 преждевременни смъртни случая във Великобритания е възможно да са били свързани с ултрапреработените храни.
По думите на водещия автор Едуардо Нилсон от научната организация "Фондация Освалдо Крус" изследването е установило, че всяко увеличение с 10 процента на УПХ в храненето е свързано с 3 процента по-висок риск от смърт от всякакви причини.
Стивън Бърджис, статистик в отдела по биостатистика на MRC към Университета на Кембридж, казва: "Този тип изследвания не могат да докажат, че консумацията на ултрапреработени храни е вредна, но предоставят доказателства, свързващи я с по-лоши здравни резултати".
Нерис Астбъри, доцент от Оксфордския университет, отбелязва, че настоящото изследване допълва набора от доказателства за връзката между УПХ и влошеното здраве и болестите.