/ iStock/Getty Images
Уплашена от силно заразния Омикрон, Европа отново се опитва да се предпази от поредна вълна от коронавирусната зараза. В седмицата преди Рождество Христово отново се налагат противоепидемични мерки, ограничават се пътуванията, отменят се коледните и новогодишни тържества и все по-често се говори за задължителна ваксинация срещу COVID-19. Надеждите отново са свързани с ваксините, но сега фокусът е върху по-малките - в много страни започна имунизирането на децата на възраст от 5 до 11 години. И все пак тревожно прозвуча предупреждението на Световната здравна организация, че заради новия, по-силно заразен вариант на коронавируса Европа я чака поредната ковидна буря.

Да се ваксинират най-малките

Португалия, една от страните с най-висок процент имунизирани срещу ковид в света, започна кампания за ваксиниране на децата от 5 до 11 години. Още в първия уикенд, когато това стана възможно, за поставяне на инжекция бяха записани близо 80 000 деца от общо 640 000 на тази възраст. Франция също реши да започне да предлага ваксини за тази възрастова група, Белгия последва примера й, но там ваксини първо ще могат да получат деца със заболявания, за които има опасност от тежко протичане на COVID-19. В Германия, за да вдъхне увереност на родителите и да даде тласък на кампанията, във ваксинирането на децата се включи лично здравният министър Карл Лаутербах, който постави инжекциите на две деца във ваксинационен център в зоопарк. Деца вече ваксинират и в Испания, Италия, Унгария и Гърция. Швейцария също върви по този път и каза, че ще започне да слага ваксини на малките в първата седмица на януари.

Задължително ваксиниране

Въпреки сериозната обществена съпротива срещу здравните пропуски властите в някои страни виждат спасение в задължителното ваксиниране на определени категории работещи - здравен персонал, държавни служители. В САЩ десетки милиони служители са длъжни да се ваксинират до 4 януари, в Белгия работещите в здравния сектор имат срок да го направят до първи януари, за да не загубят работата си, а в Полша здравният министър предупреди, че след първи март учители, здравни работници, полицаи, пожарникари и военни ще могат да работят, само ако са ваксинирани.

Нови ограничения - някъде по-драстични, другаде по-умерени

Най-крайни мерки предприе правителството на Нидерландия, която до средата на януари е в поредния локдаун. На практика работят само магазините за хранителни стоки и аптеките, вечерният час е 17 до 5 сутринта. Учениците ще се върнат на училище на 10 януари. Без събирания навън на повече от двама души с изключение все пак за 25 декември, Рождество Христово.

Впрочем, нидерландското решение изглежда доста умерено на фона на мерките в Китай, където 13-милионният град Сиан е под карантина - за напускане на града е необходимо разрешение, всички са посъветвани да си стоят у дома и започва тестване на цялото население. Китай е известен с категоричната си стратегия за "нулев ковид, но този път усилията за овладяване на заразата са свързани и с наближаващата Зимна олимпиада, която е след шест седмици.

По-мек е подходът във Великобритания, макар че в Лондон бе обявена т.нар. извънредна ситуация, за да се подобни координацията между обществените служби. За всеки случай британците бяха предупредени, че ситуацията е динамична и може да очакват затягане на мерките. И все пак, за да се облекчи и икономическият, и социалният живот, бе решено срокът за самоизолация да се съкрати от 10 на 7 дни, ако в два поредни дни /шестия и седмия/ се даде отрицателен резултат с бърз тест.

Дания, която преди няколко месеца бе решила, че може да си позволи да отпусне малко юздите, отново затвори до средата на януари много от културните си обекти - театри, кина, зоологически градини, увеселителни паркове и спортни съоръжения, а вирусът промени плановете и на кралските особи. Кралица Маргрете Втора, която на 14 януари трябваше през януари да отпразнува 50-те си години на трона, отложи тържествата за края на лятото.

Частично затваряне и нови ограничения предприеха Германия, Ирландия, Шотландия. В Германия от 28 декември се ограничава броят на участващите в частни събирания - най-много десет души, дори да са ваксинирани. Достъпът до ресторанти остава ограничен - само със здравен пропуск.

Трудно е, но е необходимо, убеждават управляващите. Всички сме изтощени от ковид и ограниченията, които той налага, каза в обръщение към нацията ирландският премиер Михол Мартин и обяви въвеждането на вечерен час - до 20 ч. , за пъбовете, баровете и ресторантите и то не само за празниците, а до края на края на януари.

Вместо затягане на мерките Франция залага на друг вариант, според мнозина всъщност доста радикален. Властите се надяват да минат без локдауни, като наложат де факто нов пропуск - вече не просто "здравен" (за ваксинирани, преболедували или с отрицателен тест), а изрично "ваксинационен". Сега здравният пропуск се изисква в кафенета, ресторанти, търговски центрове, музеи. Ако предложението на правителството бъде одобрено в началото на януари, този нов пропуск ще важи за ползване на влакове и самолети. А засега президентът Еманюел Макрон отново призова французите, преди да се съберат за празниците, да си направят тестове.

Испания реши да върне маските на открито, а Каталуния въведе и вечерен час.

В САЩ президентът Джо Байдън заложи на отваряне на нови ваксинационни центрове и обеща, че от януари на американците ще бъда предоставени 500 милиона бързи тестове за ковид, които да могат да правят вкъщи. А кметът на Ню Йорк Бил де Блазио реши да засили интересът към ваксинирането с класически, парични стимули - по 100 долара за всеки, който си постави бустерна доза.

Втора пандемична Нова година

Тези дни стана ясно, че светът ще посрещне 2022 година без големи новогодишни тържества, без фойерверки и големи празненства на открито. Париж отмени традиционната заря на "Шанз Елизе". За втора поредна година и Германия забрани новогодишните спектакли с фойерверки, а временно и продажбата на пиротехника.

Ограничаване на пътуванията

Заради Омикрон Германия затегна режимът за влизане от Великобритания и още няколко африкански страни. Оттам ще могат да пристигат само ваксинирани пътници, но дори и от тях ще се изисква отрицателен писиар тест. Новите разпоредби няма да важат за германските граждани.

Австрия въведе по-строги мерки за влизане в страната - ще допуска само ваксинирани и оздравели лица, остава и 10-дневна карантина за тези, които нямат здравен пропуск. Спират се преките полети от държави, оценени като високорискови.

Израелското правителство добави САЩ и още няколко страни - Италия, Белгия, Германия, Унгария, Мароко, Португалия, Канада, Швейцария и Турция, в списъка на държавите, до които израелците няма да могат да пътуват без специално разрешение, а завръщащите се ще трябва да останат под карантина.

Швеция затегна правилата за влизане на своя територия на пътници от ЕС, които от 28 декември ще трябва да представят документ за отрицателен тест, дори да са ваксинирани. Финландия обяви, че прави същото, следвайки примера на страни като Португалия, Ирландия, Италия, Кипър, Литва и Ирландия, а Европейската комисия определи валидността на европейския сертификат за завършена ваксинация на девет месеца.

Още една ваксина

Европейската агенция по лекарствата одобри използването на ваксината срещу КОВИД-19 на базираната в САЩ компания "Новавакс" за лица на 18 и повече години. Това ще е петата ваксина срещу коронавируса, разрешена в ЕС. Според две големи проучвания препаратът има ефикасност от 90 на сто, но данните за въздействието му по отношение на Омикрон са ограничени.
БТА