Международните лидери ще проведат онлайн преговори за събиране на помощи за пострадалата ливанска столица след мащабната експлозия, която опустоши Бейрут във вторник.

Турция предложи на Ливан да възстанови взривеното пристанище

Виртуалната конференция, която е инициирана от Франция и ООН - ще започне в 14:00 ливанско време
. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че планира да се присъедини към разговорите.

Експлозията причини смъртта на най-малко 158 души загинали, 5000 бяха ранени, 300 000 останаха бездомни. Вчера няколко хиляди души излязоха на улиците, като полицията използва сълзотворен газ по хвърлящите камъни протестиращи. Някои от демонстрантите щурмуваха сградите на поне четири министерства.

Ливанците се готвят за обща погребална служба за загиналите от взрива в Бейрут

В телевизионно обръщение ливанският премиер Хасан Диаб заяви, че ще поиска предсрочни избори като изход от кризата. Въпросът ще бъде обсъден от кабинета в понеделник.

Ливан вече беше изпаднал в дълбока икономическа криза и се бореше да се справи с пандемията от коронавирус преди експлозията на пристанището в Бейрут.


Френският президент Еманюел Макрон посети ливанската столица в четвъртък и обяви, че ще поеме ангажимента да координира международната помощ за страната. В изявление на президентския дворец на Франция се казва, че конференцията в неделя "ще има за цел да мобилизира основните международни партньори на Ливан и да организира и координира спешната подкрепа от международната общност".

Откриха оцелял ливанец, изхвърлен в морето от взрива в бейрутското пристанище

Всички представители на държавите-членки на Европейския съюз, Китай, Русия, Египет, Йордания и Обединеното кралство ще участват, като много други са поканени да присъстват.

В поредица от съобщения в Туитър президентът Тръмп заяви, че е обсъждал „катастрофалното събитие“ в Бейрут с президента на Франция Макрон и сам ще се присъедини към
разговора. "Всеки иска да помогне!", написа Доналд Тръмп.
БГНЕС, Би Би Си