Повече от 60 души все още се водят като безследно изчезнали
Ливанците подготвят днес обща погребална служба за загиналите в опустошителния взрив в пристанището на Бейрут, отнел живота на най-малко 154 души, предаде ДПА.

Откриха оцелял ливанец, изхвърлен в морето от взрива в бейрутското пристанище

Тя ще се състои следобед в центъра на ливанската столица
и организаторите й подчертаха, че не желаят на нея да присъстват официални лица, които според тях са виновни за трагедията. "Това ще е ден на гняв и печал", каза пред ДПА Лина Бубис, една от организаторките.

Смята се, че мощният взрив, нанесъл огромни разрушения, убил над 150 души и ранил близо 5000, е предизвикан от възпламеняване на 2 750 амониева селитра, държана от години на склад в пристанището без необходимите мерки за сигурност.

Разказът на булката от Бейрут, която оцеля при взрива (ВИДЕО)

Трагедията е резултат от престъпната небрежност на ливанското правителство, каза друг от организаторите на възпоменанието - главно представители на неправителствени организации и на протестиращите, които от октомври миналата година призовават за реформи и обвиняват ливанските политици в корупция.

Вчера във връзка със започналото разследване бяха задържани трима от главните ръководители на пристанището. Спасителните служби и чуждите експерти, пристигнали, за да помогнат, продължават и днес да претърсват развалините, надявайки се да открият оцелели.  

Ливанският президент допуска ракетна атака като причина за взрива в Бейрут

Повече от 60 души още се водят като безследно изчезнали в Бейрут, четири дни след взрива в пристанището, убил над 150 души, каза днес за Франс прес представител на ливанското министерство на здравеопазването.

Той уточни, че смъртните случаи са 154, като още не е установена самоличността на 25 от тях. По данни от вчера на здравното министерство, най-малко 120 от 5-те хиляди ранени са в критично състояние. 
БТА