/ / iStock/Getty Images
Европейската комисия ще осигури 33 милиона евро първоначална помощ на Ливан за възстановяване след опустошителната експлозия на пристанището в Бейрут. Това се посочва в съобщение след днешния телефонен разговор на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен с ливанския премиер Хасан Диаб.

ЕС предлага да изпрати в района на бедствието военен кораб с вертолет за медицинска евакуация и специалисти за откриване и обезвреждане на химически, биологични, радиологични и ядрени замърсители. ЕК вчера съобщи, че по искане на Бейрут е задействан европейският механизъм за гражданска защита. Холандия, Гърция, Чехия, Франция, Полша и Германия са изразили готовност да откликнат, като към мястото на взрива вече са изпратени 100 специалисти за издирване на оцелели в градска среда.

Фон дер Лайен е изразила готовност ЕС да помисли за предоставяне на търговски и митнически облекчения за Ливан като част от подкрепата за справяне с бедствието. ЕС е готов да изпрати оценители на място, за да се уточнят нуждите, свързани с възстановяването на ливанската столица, и да съдейства за осигуряване на средства от международни финансови институции. Фон дер Лайен е посочила, че сега всички политически сили в Ливан следва да се обединят в националното усилие за отговор на новото предизвикателство. 
БТА