Стрелби с десетки жертви помрачиха Деня на независимостта в САЩ
Стрелби с десетки жертви помрачиха Деня на независимостта в САЩ / netinfo

Докато американците празнуваха Деня на независимостта на 4 юли, няколко големи града в САЩ съобщиха за смущаващи случаи на насилие с десетки простреляни и много убити, пише британският в. "Гардиън".

Най-зле беше положението в Чикаго, където при няколко стрелби в сряда загинаха 5 души, а 21 бяха ранени. До вчера сутринта още двама човека загубиха живота си, а други осем бяха ранени.

В Ню Йорк при 13 отделни случая бяха простреляни 17 души, от които трима фатално, а полицай беше ранен. Само за около 4 часа в Бруклин бяха простреляни 8 човека. Насилието продължи през нощта, когато служител на нюйоркската полиция беше прострелян в Лоуър Ийст Сайд. Полицаят остана жив благодарение на бронираната си жилетка, а стрелецът избяга.

"Навсякъде в района просто летят куршуми", каза кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг на пресконференция, на която призова гражданите да "спрат тази лудост", посочва "Гардиън", цитиран от БТА.

В южната част на Лос Анджелис 14-годишно момиче загуби живота си, а други двама души бяха простреляни, докато наблюдаваха заря с фойерверки.

Във Филаделфия стрелба, при която бяха ранени двама младежи, съвпадна с шествие на движението "Окупирай" и в резултат се стигна до сцена, която очевидец описа като "сборище на демони". Стрелецът, който според полицията е бил 16-годишно момче, беше преследван и прострелян от органите на реда.

В Уест Палм Бийч, Флорида, жена беше уцелена от заблуден куршум, докато празнувала Деня на независимостта на круизен кораб със семейството си. Друга жена също беше улучена от заблуден куршум в местен парк, докато празнувала с близките си. Също в сряда вечерта три момчета бяха простреляни в района от двама младежи, които открили огън по тях, докато те изстрелвали фойерверки.

Във Вашингтон при две стрелби бяха убити двама души, а четирима бяха ранени. При единия случай стрелбата започнала, докато група хора наблюдавала заря с фойерверки.

Може би е изкушаващо стрелбите да бъдат свързани с честванията по случай Деня на независимостта и лятната жега, но според криминолога и преподавател по социология Андрю Кармен подобно обяснение е твърде опростенческо. Той е на мнение, че насилието онзи ден и вчера е резултат от дълбоко залегнали проблеми, които не са от сега и няма да приключат с отминаването на празниците и лятото.

"Смятам, че голяма част от насилието и престъпността в нашето общество и в САЩ се дължи на различни социални проблеми, които просто продължават да ни измъчват. От време на време някой изблик на насилие може да насочи вниманието ни към проблемите, а после погледът ни се измества и се разсейваме с някакви други въпроси, но проблемите очевидно са бедността, безработицата, дискриминацията, провалящите се училища, разбитите семейства и, разбира се, оръжията, наркотиците, бандите", заяви специалистът, цитиран от "Гардиън".

Всъщност стрелбите в Чикаго напомниха за насилието, което обхваща града напоследък. Броят на убийствата в Чикаго надхвърля този на жертвите в райони, където САЩ участват във военни действия. Близо 2000 американци са загинали от началото на операцията в Афганистан през 2001 година, докато за същия период при стрелби в Чикаго са били убити над 5000 души. От лятото на миналата година предумишлените убийства в Чикаго, който е третият по-големина град в САЩ, са се увеличили с 35 процента, като броят на убийствата надвишава този на загиналите американски войници в Афганистан от началото на 2012 година, отбелязва вестникът.