Станишев: Темата за избор между ЕС и Русия само влошава нещата в Украйна
Станишев: Темата за избор между ЕС и Русия само влошава нещата в Украйна / БГНЕС

Поставянето на темата за избор между ЕС и Русия само влошава нещата в Украйна, коментира в Брюксел председателят на БСП и на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев, предаде БТА. Той отбеляза, че това е становището на ръководството на европейските социалисти.

Насилието и загубата на човешки живот трябва да спрат незабавно. Неприемливо е непропорционалното използване на сила от властите. Трябва незабавно да бъде възстановен политическият диалог между властите и опозицията, за да се създадат условия за стабилизирането на страната и за нейното функциониране, независимо кой е управляващ. Украйна се намира в много тежко икономическо положение, а има сили в държавата, вероятно и от двете страни, които я тласкат към разделение. Това разделяне изток-запад се задълбочава и представлява най-голямата политическа опасност за държавността в Украйна, това трябва да се избегне, коментира Станишев.

Попитан дали нашата страна би подкрепила обмисляните на европейско равнище санкции срещу виновниците за обстановката в Украйна, той посочи, че е необходимо допълнително събиране на информация, тъй като събитията са много динамични. Ще вземем решенията в диалог, предвид интересите на България и на ЕС за постигането на ясна и силна обща позиция. Ако агресията продължи, може да стане необходимо (налагането на санкции - бел. ред.), но първо трябва да се изчерпят всички политическите възможности, посочи Станишев.

По неговите думи украинските власти имат по-голяма отговорност в този момент. Сред протестиращите също има крайни елементи, но властта има възможността да сдържа, затова нейната отговорност е по-голяма, поясни той. Асоциирането на Украйна към ЕС не е срещу Русия и Украйна не е изправена пред този избор, добави Станишев.