/ БГНЕС
В Кремъл започна срещата между руския президент Владимир Путин и китайския му колега Си Цзинпин, предаде ТАСС.

Държавният глава на Китайската народна република е на официално тридневно посещение в Москва.

Владимир Путин и Си Цзинпин
БГНЕС


Путин и Си Цзинпин се срещнаха в зала "Свети Георги", където бяха поставени знамената на Руската федерация и Китай. Двамата лидери се поздравиха с ръкостискане.  Оркестърът изпълни химните на държавите им. В залата присъстваха и членове на делегациите на двете страни. След това лидерите продължиха заедно към зала "Екатерина", където започнаха преговорите в тесен състав.

Разговорите между Путин и Си Дзинпин се провеждат при закрити за журналисти врата. В същото време пресата успя да чуе, че руският лидер се е обърнал към китайския лидер със „скъпи приятелю“, поздравил е членовете на делегациите, като е припомнил, че в понеделник е имал среща на четири очи със Си Цзинпин, по време на на които са обсъдени всички текущи въпроси и международни проблеми, както двустранните отношения.

Русия и Китай са съгласни, че ядрена война "никога" не трябва да се отприщва, се казва в декларация, подписана от президента Владимир Путин и китайския лидер Си Дзинпин днес, предаде АФП.

"В една ядрена война не може да има победители и тя никога не трябва да бъде разпалвана", се казва в декларацията.

Пред китайския си колега Путин заяви, че до 2030 г. Русия ще доставя на Китай поне 98 милиарда куб. м природен газ годишно. Двете страни са договорили всички параметри на тръбопровода "Силата на Сибир-2".

Руският президент освен това обяви, че Русия е готова да помогне всячески на китайския бизнес за инвестира в страната и да замени западни компании, напуснали страната след началото на войната в Украйна.

От своя страна Си изтъкна, че сътрудничеството между двете държави "постоянно се разширява" и "първите плодове" на това сътрудничество вече могат да се видят. Той допълни, че двете държави ще трябва да работят съвместно, "за да постигнат новите си цели", без да уточнява за какви цели става дума.