Сняг и ураган обезточиха Нюфаундленд
Сняг и ураган обезточиха Нюфаундленд / снимка: Reuters, архив

Снежната буря, която се стовари в петък върху канадския остров Нюфаундленд, остави почти всички негови жители без централно електрозахранване. Според местните власти, заради скъсани проводници ток няма в 75 000 сгради. В това число e островният административен център Сейнт-Джонс.

В града са паднали 50 см сняг. На места е валяло до 70 см, а ураганният вятър със скорост до 110 км/ч усложнява неимоверно ситуацията. Не работят аерогарата и фериботните връзки, училищата, културните и спортните центрове, както и повечето правителствени ведомства. Колите за спешна помощ не могат да преминават през преспите.

Местната енергийна компания се обърна към управата на провинцията по извънредните ситуации с молба за помощ, защото ремонтните бригади не могат да се доберат безопасно до скъсаните далекопроводи, съобщава БГНЕС. „Разбираме какво преживяват нашите потребители, но за нас безопасността на сътрудниците на компанията е главен приоритет”, съобщи представител на компанията.

Властите молят хората да не излизат от домовете си, освен при крайна необходимост, съобщи ИТАР-ТАСС.

Нюфаундленд е най-големият канадски остров по източното крайбрежие на страната. Той е в северозападната част на Атлантическия океан. Площта му е почти колкото територията на България. Населението е под 500 000 души. Част e от канадската провинция Нюфаундленд и Лабрадор. На острова е намира най-източната точка на Канада.