Служител на ЕК беше осъден за търговия с вътрешна информация
Служител на ЕК беше осъден за търговия с вътрешна информация / Reuters

Холандец беше осъден в Белгия на 40 месеца строг тъмничен затвор за предаване на поверителна информация за Общата селскостопанска политика на бизнесмени чрез френски лобист, докато е бил служител в Европейската комисия, предаде Франс прес.

Карел Брус, който е напуснал комисията, беше глобен с 55 000 евро и му бяха конфискувани близо 140 000 евро от съд в Брюксел, уточни белгийската агенция Белга.

Единайсет години след началото на разследването на Брус през 2001 г., бившият служител на Генерална дирекция "Земеделие", беше признат за виновен в корупция за предоставянето на френския лобист, Жан-Жак Ви, поверителни информации, които позволили на френски износители да спечелят търгове.

В замяна на това той получил от лобиста многобройни подаръци, сред които "няколко нощувки в парижки хотели", "многобройни обяди или вечери в ресторанти или барове с компаньонки", разкрива разследването.

Ви беше осъден условно на 18 месеца затвор. Той е бил нает от 1987 г. от Националния синдикат за разширяване на земеделското сътрудничество (Синкопекс) в Брюксел, чийто главен член е Съюзът Инвиво, най-голямото обединение на кооперативни земеделски стопанства във Франция.

Представители на Инвиво и Синкопекс заявиха, че са пренебрегнали факта, че информацията, предоставена от Ви, е от поверителни документи и увериха, че представителят им е действал по собствена инициатива.

Съюзът Инвиво беше осъден на 500 000 евро глоба. Същата присъда получи и холандската група Гленкор Грейн Ротердам, която е корумпирала холандеца. /БТА/