Службите пак подслушват телефоните на политици в Украйна
Службите пак подслушват телефоните на политици в Украйна / netinfo

В Украйна избухна нов скандал за подслушване на телефонни разговори, водени от висши длъжностни лица в страната, предаде ИТАР-ТАСС.

Фракцията на социалистите във Върховната рада поиска разследване във връзка с подслушан разговор по телефона между председателя на парламента Олександър Мороз и посланика на Великобритания в Киев Тимоти Бароу, пояснява агенцията.

Мороз призна, че електронни издания са публикували вчера "абсолютно точна разпечатка" на записан разговор, който водил по телефона с британския посланик. Медиите са получили и записи от разговори на Петро Порошенко - виден представител на пропрезидентския блок "Наша Украйна", и на други политици.

През март м. г. Службата за сигурност на Украйна (ССУ) призна, че са подслушвани телефонни разговори на висши длъжностни лица в страната. Според неин представител следствени материалите са предадени на Генералната прокуратура, която е образувала наказателно дело. Резултатите от следствието остават неизвестни и до днес.

През септември ССУ и външното разузнаване на Украйна отрекоха да са замесени в подслушване на телефонни разговори на водещи политици, припомня агенцията.

Случаи на незаконно подслушване на телефони постоянно вълнуват обществеността в Украйна. Миналата година президентът Виктор Юшченко подписа указ, с който въведе строг контрол върху подслушването на телефонни разговори, добавя ИТАР-ТАСС.