Според официални резултати от гласуването на референдума, 51,3% от турските избиратели са одобрили промени в конституцията, които ще дадат нови широки правомощия на президента Реджеп Тайип Ердоган
Според официални резултати от гласуването на референдума, 51,3% от турските избиратели са одобрили промени в конституцията, които ще дадат нови широки правомощия на президента Реджеп Тайип Ердоган / БГНЕС
Европейски страни обмислят премахването на двойното гражданство
Европейски страни обмислят премахването на двойното гражданство
93363
Европейски страни обмислят премахването на двойното гражданство
  • Европейски страни обмислят премахването на двойното гражданство
В Белгия се предлага премахване на двойното гражданство след референдума в Турция. В Германия обмислят то да бъде ограничено и постепенно отменено. В Австрия, където притежанието на два паспорта е незаконно, се въвеждат парични глоби до 5000 евро.

Турската диаспора в Европа е по-благосклонна към разширени пълномощия на турския президент, отколкото сънародниците им в самата Турция. Това показват резултатите от вота на референдума в чужбина. Рекордьори във вота "за" са турците в Белгия, Австрия и Холандия.

Турците в Германия и Австрия са дали мощна подкрепа на Ердоган

Подкрепата за Ердоган, дошла от Европа обаче доведе до преосмисляне на двойното гражданство и мерки за неговото ограничаване и премахване. След като близо 78% от участвалите в допитването турци в Белгия са подкрепили конституционните промени, представители на белгийската политическа класа изразяват мнение, че двойното гражданство трябва да бъде премахнато. По официални данни турците в Белгия са около четвърт милион и повечето от тях имат и белгийско гражданство.

Хиляди протестираха в Турция срещу резултатите от референдума (СНИМКИ/ВИДЕО)

Държавният секретар по убежището и миграцията Тео Франкен използва повода, за да напише в Туитър, че се чувства насърчен в намерението си да забрани външни проповедници да говорят в неразрешени джамии в Белгия. По думите му точно такива духовници са допринесли за резултата от референдума сред белгийските турци. Франкен подкрепя идеята за отнемането на двойното гражданство, първоначално изразена от депутат от партията Християндемократи и фламандци, която е в управляващата коалиция.

Реакциите в Европа след вота в Турция

Премахването на двойното гражданство среща подкрепата и на председателя на най голямата белгийска партия Нов фламандски алианс Барт де Вевер. Той отчита, че има известни законови пречки за подобна стъпка, но ги определя като напълно преодолими.

Дебатите за двойното гражданство се възраждат и в Германия - страната с най-голяма турска общност в Европа - милион и половина души. 63 процента от гласувалите там подкрепиха исканите от Ердоган промени в Конституцията. Сега в Германия си задават въпроса „Къде е грешката в интеграцията?“ и на дневен ред в Берлин отново изплува дебатът за двойното гражданство.

Първата работа на Ердоган след победата: Обсъжда връщането на смъртното наказание

Политици от Християндемократическия съюз поставят под въпрос правилата, които предвиждат родените в Германия деца на чужденци да имат право да притежават два паспорта. Дори вече конкретно се обсъжда въвеждането на нов модел, който ще ограничи двойното гражданство само до няколко поколения.

Убедително е мнозинството на турските граждани гласували с „да” на референдума и в Австрия - 73%. Там двойното гражданство не е разрешено от закона. След резултатите от допитването обаче австрийският вътрешен министър Волфганг Соботка настоя да се предприемат по-строги действия срещу незаконното двойно гражданство. Част от тях предвиждат налагането на парични глоби в размер до 5000 евро. Санкциите, които са в сила до този момент – като например отнемане на австрийско гражданство, също ще останат в сила.