/ БГНЕС
Близо две-трети от турските избиратели в Германия са гласували за разширяване на правомощията на президента Реджеп Тайип Ердоган на референдума за промени в турската конституция в неделя, предаде ДПА, като се позова на Анадолската агенция.
 
Официално: Турските избиратели се обявиха в подкрепа на промените в конституцията

63,1% от турските гласоподаватели в Германия са подкрепили конституционните промени, съобщи днес Анадолската агенция, след като преброяването на гласовете е почти завършено.
 
В Австрия 73,5% от избирателите са гласували "за" промените, а в Белгия - 75,1%. В Холандия 71% от турските избиратели са отговорили с "да" на предложените промени.
В Швейцария пък само 38 процента са подкрепили реформите.
 
Турците, живеещи извън границите на страната, гласуваха в консулства и други избирателни секции в продължение на две седмици преди референдума в самата Турция в неделя.
 
Според Анадолската агенция около 2,9 милиона турски гласоподаватели са регистрирани в чужбина, като половината от тях живеят в Германия. Турците зад граница съставляват около пет процента от всички избиратели.
 
Общо 59,2% от турските избиратели зад граница са подкрепили промените в конституцията, докато в страната за същото са гласували 51,2%, съобщава Анадолската агенция.
 
Ердоган: Турският народ взе "историческо решение"

Ердоган агресивно търсеше подкрепата на турците зад граница чрез сбирки с участието на официални турски представители в няколко държави от ЕС преди референдума. Отношенията на Турция с Германия и Холандия се влошиха, след като някои градове, в които бяха планирани събития от предизборната кампания, отмениха митингите, позовавайки се на съображения за сигурност, припомня ДПА.
 
В тази връзка Ердоган обвини Холандия и Германия, че прибягват до "нацистки методи".
БТА