/ БГНЕС
Сирийски официални представители, чуждестранни археолози и специалисти по реставрация присъстваха днес на церемония по възобновяването на работата на Националния музей в Дамаск, предаде Асошиейтед прес.
 
Това стана повече от шест години след като известната институция беше затворена и опразнена заради приближаването към столицата на фронтовата линия по време на гражданската война в Сирия.
 
 
Отварянето на музея беше приветствано като завръщане към нормалния живот от представители на властите, които имат силно желание да се възползват от победите на сирийската армия срещу въоръжените бунтовнически и джихадистки групировки. Съвсем доскоро последните обстрелваха Дамаск и бяха достигнали само на няколко километра от президентския дворец.
 
След поредица военни настъпления и с подкрепата на съюзниците си Русия и Иран обаче сирийските правителствени сили прогониха въоръжените групировки от бунтовническите бастиони край столицата и възстановиха спокойствието, отбелязва Асошиейтед прес.
 
 
"Отварянето на музея е изключително важно послание, че Сирия и наследството й няма да бъдат засегнати от тероризма", каза сирийският министър на културата Мохамед ал Ахмад пред репортери и посетители. "Днес Дамаск беше възстановен", добави той.

Сред изложените експонати са стенописи от 2-и век от древния град Дура-Европос в Източна Сирия, платове от Палмира и статуи на гръцката богиня на победата от южни райони.
 
Конфликтът в Сирия, който се води от 2011 г., беше пагубен за нейното богато културно наследство. Властите затвориха музеи и преместиха за безопасно съхранение над 300 000 артефакта, но въпреки това някои обекти бяха разрушени от групировката "Ислямска държава", увредени от боевете или разграбени, отбелязва АП.

Сирийски национален музей в Дамаск
БГНЕС


За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук

БТА