Алексис Ципрас
Алексис Ципрас / БГНЕС
Министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас, чиято лява партия понесе тежко поражение на изборите за Европейски парламент и на местните избори, обяви, че ще свика предсрочни парламентарни избори, предаде Франс прес.

Неговата партия СИРИЗА бе изпреварена с повече от 8-процентни пункта от главната опозиционна партия "Нова демокрация" според екзитпол, потвърден от официални частични резултати.

"След втория тур на местните избори (на 2 юни) ще поискам от президента незабавно да бъдат организирани национални избори", заяви Ципрас в телевизионно обръщение.

44-годишният Ципрас, който е на власт от четири години, гледаше на евроизборите като на вот на доверие за своята политика. Неговият мандат изтича през октомври и парламентарните избори бяха предвидени за есента.

Печелейки едва 25 на сто от гласовете (срещу 33,5 процента за "Нова демокрация"), Ципрас не успя да извлече политически дивиденти от успехите, с които се гордее, по-специално от връщането на Гърция на финансовите пазари и излизането от програмите за строги икономии, наложени от кредиторите ЕС и МВФ за справяне с дълговата криза.
Въпреки че от 2017 г. се отчита възстановяване на икономиката и подобряване на макроикономическите резултати, за гърците е трудно да се възстановят от дълбоката рецесия, а безработицата остава 18 процента, най-високата в еврозоната.

Първите резултати на местните избори също показват преднина за "Нова демокрация". На вчерашните общински избори в Атина и Солун кандидатите на десницата се класираха начело за втория тур на 2 юни.
 
БТА