/ БГНЕС
Македонският премиер и лидер на управляващия Социалдемократически съюз /СДСМ/ Зоран Заев освободи всички заместник-председатели на партията - Фросина Ременски, Дамян Манчевски, Оливер Спасовски, Мухамед Зекири, Благой Бочварски и Петре Шилегов.

Това става само няколко дни след като Заев отстрани всички 78 областни лидери на СДСМ. Сред уволнените е и досегашният генерален секретар на СДСМ Александър Кирацовски. Двама от зам.-председателите на партията имат водещи позиции в страната - Оливер Спасовски е министър на вътрешните работи, а Петре Шилегов е кмет на столицата Скопие. С постоветe си се разделят още и членовете на Изпълнителния комитет, тримата секретари и ръководителят на Форума за жени. Решенията бяха взети по време на заседание на Централния съвет на СДСМ. До момента е известно само името на новия генерален секретар на СДСМ Любчо Николовски, който бе министър на земеделието.

След избора на Пендаровски в Македония: Заев обеща „метла” в правителството

"Ще има смяна на министри, на зам.министри и други членове на кабинета. Ще има смяна на директори на държавни предприятия, на агенции, на държавни дружества. Ще има промяна навсякъде където няма резултати, навсякъде където имаше демонстрация на арогантност, липса на доблест, на демократичен капацитет и липса на успехи. Промените ще бъдат сериозни, така както това се случи в партията, защото така трябва да бъде", подчерта Зоран Заев.

Той отказа да съобщи колко министри ще бъдат сменени. "Няма да казвам цифра. До момента са сменени шестима министри - на културата, на правосъдието, на образованието и трима без ресор. Аз лично се доближавам до позицията за смяна на една трета от министрите...Ще има смяна на повече от трима министри", поясни македонският премиер.

Пендаровски е новият президент на Северна Македония

През следващата седмица Зоран Заев очаква обратна информация за предстоящите промени от лидера на Демократическия съюз за интеграция /ДСИ/ Али Ахмети, който е коалиционен партньор в правителството. Подобна информация очаква и от лидерите на другите формации - Алтернативата на Африм Гаши, ДПА на Мендух Тачи, както и от всички останали участници в управлението.

Той каза, че няма никакво намерение да подава оставка.

Според него положението в опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ е много по-лошо дори от времето когато тя се е ръководела от Никола Груевски. "ВМРО-ДПМНЕ трябва да следва нашият пример. Там всичко е за смяна. Аз лично работех с Груевски, но в момента положението там е много по-зле. От този отговор сами си направете изводите за какво става въпрос. Не е моя работа да се грижа за подобрението на опозицията, но мой дълг е да призова в държавата да има по-отговорна опозиция, защото това е единственият начин властта да бъде по-отговорна и по-изпълнителна", каза още Зоран Заев.
БГНЕС