Сирийската армия превзе три квартала в Източно Алепо за два дни
Сирийската армия превзе три квартала в Източно Алепо за два дни / БГНЕС, архив

Сирийската армия превзе три квартала в Източно Алепо за два дни и вече заплашва да разцепи контролираната от бунтовници част на града на северен и южен сектор, предаде Франс прес, като се позова на Сирийския център за наблюдение на правата на човека.

Ръководителят на базираната във Великобритания неправителствена мониторингова организация, която разполага с широка мрежа от информатори в Сирия, Рами Абдел Рахман, съобщи, че правителствените сили са установили днес контрол над Джабал Бадро и Баадин - два съседни на Ханано квартала.

Стотици мирни жители са избягали от обсадената източна част на Алепо

Вчера те си върнаха най-големия квартал в Алепо, който бе под бунтовнически контрол.

Сирийската армия води ожесточени боеве срещу бунтовниците в квартал Сахур.
Неговото превземане би й позволило да разцепи контролираното от бунтовници Източно Алепо на северен и южен сектор.

7-годишно сирийско момиченце описва живота в Алепо

Днес е 13-ият ден от започнатата от сирийските правителствени сили офанзива за превземане на тази част от големия град в северната част на страната.

Абдел Рахман обясни бързото напредване на сирийската армия с нейната стратегия да атакува Източно Алепо на няколко фронта, която е отслабила бунтовниците.
Над 4000 цивилни са избягали за по-малко от 24 часа от тази част на града, съобщи още Сирийският център за наблюдение на правата на човека.

Отличиха сирийските "Бели каски"

Близо 1700 от тях са отишли в контролираното от правителството Западно Алепо. Над 2500 цивилни са намерили подслон в кюрдския квартал Шейх Максуд, вклинен между контролираните от властите и бунтовници части на града.

Източник: БТА