Връчиха Алтернативните Нобелови награди
Връчиха Алтернативните Нобелови награди / БГНЕС, архив

Ръководителят на сирийска организация на спасители доброволци, която помага на цивилните жертви от гражданската война в страната, получи вчера в Стокхолм наградата, често наричана "Алтернативен Нобел", предаде ДПА.

"Най-големият ни принос е не толкова спасяването на около 73 000 човешки живота, а това, че носехме надежда там, където я нямаше", каза Раед ал Салех, приемайки тазгодишната "Награда за праведен живот".

Видео на спасено от развалините в Алепо сирийче трогна света (ВИДЕО)

Той разказа как доброволците са започнали работа през март 2013 г., когато сирийската авиация започва да бомбардира град Алепо, включително с бомби варели. "Ефектът от варелните бомби е като от земетресение от осма степен по Рихтер", каза той. Сега доброволците вече са 3000 и са се заклели да спасяват хора независимо от тяхната политическа и религиозна принадлежност. Но това си има цена - 148 доброволци са убити и над 450 са ранени, каза Салех, като подчерта, че наградата е признание за всички сирийски граждани, които всекидневно са подложени на безразборни бомбардировки и живеят в страх. По думите му когато войната свърши, най-голямото предизвикателство ще бъде не да бъдат построени наново пътищата между общностите, а да бъде възстановено доверието между тях. Вътре в Сирия беше унищожено доверието, каза Салех

Другите трима тазгодишни носители на наградата са руската правозащитничка Светлана Ганушкина, редакцията на турския вестник "Джумхуриет" и египетската феминистка Мозн Хасан с организацията "Назра".

Хасан и екипът на "Джумхуриет" не можаха да присъстват на церемонията. Фондацията на "Наградите за праведен живот" призова правителствата на Египет и Турция да вдигнат несправедливите ограничения върху тях и да освободят 10-те задържани журналисти от "Джумхуриет".

Задържаха под стража девет души от екипа на вестник "Джумхуриет"

Мозн Хасан говори чрез видеовръзка от Египет, а журналистката Зейнеп Орал произнесе реч и прие наградата от името на турския вестник, тъй като председателят на

Фондацията "Джумхуриет" Орхан Еринч също има забрана да напуска страната. "Единствената сила, която може да победи мрака, потисничеството, насилието и липсата на правосъдие е безусловната защита на свободата на словото и секуларизма", каза турската журналистка.

Всеки от четиримата лауреати получава една четвърт от общата наградна сума от 3 млн. крони (750 000 крони или 315 000 евро).

На церемонията Ганушкина изрази тревога от политическите тенденции в света, където все повече набират сила дяснорадикални наионалистически лидери, които издигат антиимигрантски лозунги. По думите на руската правозащитнича радикализмът е станал сериозно предизвикателство за гражданското общество.

Основателят на наградата Якоб фен Юкскюл подчерта, че отличените не са се страхували да казват истината пред лицето на властта. "Активистите на гражданското общество от време на време разклащат лодката, но те също така правят кораба по-стабилен и устойчив в дългосрочна перспектива", каза той. Церемонията за връчването на наградата, основана през 1980 г., за първи път се състоя в морския музей "Ваза" на брега в Стокхолм, посветен на бойния кораб от 17 век.

Днес лауреатите пътуват за Берлин за среща с германски парламентаристи, а оттам за Женева за среща с върховния комисар на ООН за човешките права Зеид Раад ал Хусеин.

Източник: БТА