Сирийската армия завзела бунтовнически район близо до Дамаск
Сирийската армия завзела бунтовнически район близо до Дамаск / БГНЕС, архив

Сирийската армия съобщи днес, че си е върнала контрола над района Уади Барада (долината Барада) близо до Дамаск, който изгуби през 2012 г. след продължили повече от месец боеве с бунтовниците за важен за снабдяването на столицата Дамаск водоизточник, предаде АФП.

"Въоръжените ни сили изпълниха мисията си за възстановяване на сигурността и стабилността в местността Уади Барада, на 15 км северозападно от столицата, лишена от питейна вода от 22 декември", посочи армията в комюнике, излъчено от държавната телевизия.

Водоснабдяването в Дамаск ще бъде напълно възстановено в най-кратки срокове, заяви днес пред сирийската правителствена телевизия "Ал Ихбария" губернаторът на столичната провинция Али Ибрахим, цитиран от ТАСС.

Сирийската армия пое контрола над извора, доставящ вода за Дамаск

По думите му подаването на вода към града и околностите му от източника Айн ал Фиджех (на около 15 км от Дамаск), където се намира най-големият резервоар за питейна вода, захранващ сирийската столица, ще бъде възстановено още утре. Той отбеляза, че специалистите днес за започнали ремонт на съоръженията. Докато водоснабдяването беше прекъснато, градът разчиташе на запаси.

Правителството и бунтовниците взаимно се обвиняваха за водната криза. "Ал Ихбария" съобщи също така, че бунтовниците са започнали да се евакуират от района Уади Барада (долината Барада) в рамките на споразумение за предаване на водоизточника на столицата на правителствените сили, отбелязва АП.

Телевизията уточни, че четири автобуса със 160 бунтовници и техните семейства са отпътували от Уади Барада днес за провинция Идлиб, където ще се присъединят към хиляди бунтовници и противници на властите от района на Дамаск.

Източник: БТА