Син на Мадоф се обеси на кучешка каишка
Син на Мадоф се обеси на кучешка каишка / Reuters

Марк Мадоф, един от синовете на скандалния финансист Бърнард Мадоф, е намерен тази сутрин обесен на кучешка каишка в хола на апартамента му в модерния квартал СоХо в Манхатън, съобщи анонимен представител на нюйоркската полиция, цитиран от Асошиейтед прес.

Двегодишният син на Марк Мадоф спял в съседната спалня. Според полицията става дума за самоубийство.

Адвокатът на Марк нарече смъртта му ужасна и ненужна трагедия.

Американският финансист Бърнард Мадоф беше осъден на 150 години затвор за измамата, извършена от него за десетки милиарди долара. Районният съд в Ню Йорк постанови от съпругата на финансиста Рут Мадоф да бъдат отнети авоари на стойност 85 милиона долара, оставяйки й едва 2,5 милиона долара в брой.

На 12 март 2009 година бившият финансист, който в продължение на тридесет години е боравил с милиарди долара, поверени му от банки, заможни частни лица или благотворителни организации, се призна за виновен по 11 точки от обвинението, сред които измама, нарушаване на клетва, пране на пари и кражба. Оттогава той е в затвора, далеч от комфорта на луксозния си апартамент в Юпър Ийсст Сайд, североизточен Манхатън.

Мадоф поиска извинение от жертвите си, като заяви, че трябва на живее с тази болка до края на живота си. Присъдата бе произнесена около шест месеца, след като бившият директор на борсата Насдак беше обвинен в една от най-големите финансови измами на всички времена, която разори „жертвите" му, изгубили своите домове, наследство, спестявания, трупани през целия им живот. Сред засегнатите от неговата измама бяха холивудски звезди, някои от най-известните в света банки и еврейски благотворителни организации, някои от които трябваше да бъдат закрити, след като беше разкрита измамническата схема.