Швейцария ще въведе допълнителна сигурност за телефонните си разговори
Швейцария ще въведе допълнителна сигурност за телефонните си разговори / снимка: БГНЕС, архив

Швейцария ще въведе нова технология, която да позволи по-добра защита на правителствените комуникации, съобщи президентът Уели Маурер, цитиран от Франс прес.

"Ще въведем идните дни или седмици нова технология, която да гарантира допълнителна сигурност за членовете на Федералния съвет", заяви той пред седмичното издание "Швейц ам зонтаг".

Без да дава повече разяснения как ще функционира тази нова система, той призна, че решението за въвеждането й е резултат от разкритията за начина, по който американската разузнавателна агенция АНС е шпионирала разговорите на чужди правителства, в това число и държавни глави на съюзнически страни.

Макар да няма никакво доказателство, че АНС е подслушвала членове на швейцарското правителство, президентът смята, че това не е изключено, предава БТА.

Фактът, че САЩ вероятно са подслушвали мобилния телефон на германския канцлер Ангела Меркел, показва "на какво са способни разузнавателните агенции в днешно време и очевидно всяко лице, което разполага с интересна информация, трябва да очаква", че може да бъде шпионирано.

Той подчерта, че за важни разговори, членовете на швейцарското правителство използват задължително стационарен телефон. "Използвам мобилния си телефон почти единствено за разговори със семейството си", заяви той.