/ Thinkstock/Getty Images
Швейцарските гласоподаватели решават на референдум дали да премахнат преференциалните корпоративни данъци, дали да улеснят процедурите за натурализация и дали да кандидатстват за домакинство на Зимните олимпийски игри през 2026 г., съобщи ДПА.

По въпроса с корпоративните данъци швейцарците са призовани да се произнесат върху предложение на правителството за премахване на преференциалните данъчни ставки на около 24 000 международни холдингови компании, така че Швейцария да влезе в крак с международните данъчни стандарти. За да бъдат компенсирани мултинационалните компании и за да не напуснат Швейцария, корпоративните данъци се планира като цяло да бъдат намалени.

Швейцарците не искат "безплатен обяд"

Друг референдум е фокусиран върху бъдещето на близо 25 000 млади имигранти трето поколение, които живеят в Швейцария. Правителството иска да улесни бюрократичните процедури, за да могат по-лесно да получат гражданство. Дясната Швейцарска народна партия води кампания срещу този план, който според нея ще позволи на радикални мюсюлмани да получат швейцарски паспорти.

Швейцарците отхвърлиха инициатива за ускорен отказ от атомната енергия

В швейцарския кантон Граубюнден гражданите гласуват дали да кандидатстват за домакинство на Олимпиадата през 2026 година. През 1980 г. и 2013 г. бе гласувано с "не" на подобни референдуми.
БТА