Ангела Меркел Щефен Зайберт
Ангела Меркел Щефен Зайберт / Gulliver, Getty Images
Той говори от името на най-влиятелната жена в Германия и когато тя има публична проява, той почти винаги е до нея.

Щефен Зайберт, който вчера стана на 60, е говорителят на германското правителство.

Когато преди десет години канцлерът Ангела Меркел го назначи на този пост, за него това беше голяма промяна, защото му се наложи вече не той да задава въпросите, а да отговаря на тях, пише ДПА, цитирана от БТА.

Зайберт беше журналист в германската обществена телевизия Цет Де Еф. Той има милионна аудитория и е едно от най-популярните лица в страната. Винаги присъства на събития на германското федерално правителство и вече заема този пост по-дълго от всеки свой предшественик. Освен това е един от най-близките съветници на Меркел.

След оттеглянето на предишния ръководител на правителствената пресслужба Зайберт беше цитиран да казва: "За страстен журналист, това е доста неочаквана и интригуваща нова работа".

Ангела Меркел Щефен Зайберт
Gulliver, Getty Images


Но може би е работа, за която е доста подходящ именно телевизионен журналист.

Карл-Рудолф Корте, политолог от Университета Дуисбург - Есен, заяви, че Зайберт е засенчил предшествениците си "с умението си да бъде предпазлив, когато трябва. Той освен това съзнава, че звукът и картината вървят ръка за ръка. И понеже е телевизионер, (знае, че) визуалният ефект има значение".

Корте добавя: "Той заема централно място в екипа на канцлера. Ролята, която играе в коридорите на властта, е много важна".

За разлика от предшествениците си обаче Зайберт "не е комуникатор, който гледа да задоволи егото си. Въпреки че си дава сметка за фундаменталната роля, която играе в обясняването на политиката на канцлера, се вижда, че се опитва да остане незабележим", смята Корте.

Това доста го отличава от Клаус Бьолинг, говорителя на Хелмут Шмит. "Той обичаше да се самоизтъква. Наслаждаваше се на усещането, че самият той прави политика - поне така изглеждаше", смята Корте.

Зайберт е много по-скромен. И затова е идеалният говорител за канцлер, "който иска да остава невъзмутим и обяснява политиката си със спокоен, дисциплиниран, дори лишен от емоции, искрен стил".

На редовните брифинги в Берлин, които се организират три пъти седмично, Зайберт прави впечатление на опитен говорител, който не се оставя да бъде смутен от въпроси, които са идеологически мотивирани. Някои журналисти дори може би се дразнят, че той никога не си позволява да се поддаде на провокации, но същевременно винаги го уважат заради сдържаност и учтивост.

Зайберт, който е родом от Мюнхен, учи литература, история и публично право, преди в края на 80-те да постъпи като стажант в Цет Де Еф.

През 90-те е кореспондент във Вашингтон, а после води сутрешните новини на Цет Де Еф.

Между 2003 и 2010 г. е водещ на централната емисия новини на телевизията "Хойте" ("Днес") и на обзорното информационно предаване "Хойте журнал". 

"Напуска ме заради по-възрастна жена", пошегува се колегата му от "Хойте журнал", журналистката Дуня Хаяли, когато бе обявено, че напуска, за да стане правителствен говорител. Двамата водеха заедно предаването.

"Разбира се, че бях натъжена от новината, щях да се радвам да продължа да работя с него", каза тя пред ДПА. В същото време тя каза, че го разбира, защото след 21 години в Цет Де Еф "ти се иска да поемеш ново предизвикателство. Напускането му отвори нови врати и за двама ни". 
БТА