Ателието към момента шие само маски.
Ателието към момента шие само маски. / dariknews.bg
Шивашки цех, отворен в бесарабския град Тараклия от български бизнесмен, произвежда медицински маски. Сътрудниците на фабриката "Аглика-Инвест" на първия етап ще ушият хиляда тъкани маски за нуждите на района. Това стана известно по време на преговорите между собственика на завода Петко Петков и председателя на района Иван Паслар. Петков вече е предал 200 маски на лечебните заведения в района, съобщава БТА.

Фабриката изработва и поставя маски за страните на ЕС. За физическите лица маската струва 16 леи (1,60 лева) за бройка и ще може да бъде закупена пряко от фирмения магазин на производителя в Тараклия. Председателят на района Иван Паслар съобщи, че в цеха денонощно работят 14 човека и помоли жителите, които имат навици на шивач да им помогнат.

"Предприятието е прекрасно, спазват се всички санитарни и социални условия, молим ви за помощ, за да можем да осигурим района с необходими медицински маски. На първо място, ние искаме да предоставим маски на медицинските работници и деца. Ще направим всичко възможно и останалите жители да имат възможността да си закупят маска", каза Паслар.

Инвеститор от България Петко Петков откри шевна фабрика в града и от август 2017година се шият спални комплекти, които се изнасят.

Парламентът на Молдова одобри на 17 март проект на правителствено постановление за обявяване на извънредно положение в Република Молдова от 17 март до 15 май 2020 г.

Днес, на 20 март в лабораторията на Националната агенция за обществено здраве са обработени 90 биологични теста, 17 се оказаха положителни. Дванадесет от 17-те случая наскоро се завърнаха от чужбина. По този начин броят на пациентите с коронавирусна инфекция в Молдова достигна 66. Информацията бе предоставена от министъра на здравеопазването, труда и социалната защита Виорика Думбревиану в края на срещата на Съвместния център за управление на кризи за вируса COVID-19. В района Тараклия, където компактно живеят етнически българи, за сега няма заразени.
БТА