Шимон Перес предупреждава срещу ядрените амбиции на Иран
Шимон Перес предупреждава срещу ядрените амбиции на Иран / снимка: БГНЕС, архив

Ако Иран успее да направи атомна бомба, всички страни от Близкия изток ще го последват - предупреждава президентът на Израел Шимон Перес в интервю за френския седмичник „Журнал дю Диманш”.

„Убедени сме, че ако Иран се сдобие с бомбата, всички страни в Близкия изток ще поискат да направят същото”, казва израелският държавен глава, който днес ще посрещне в Израел френския президент Франсоа Оланд.

Перес добавя, че Израел оценява твърдата позиция на Франция към Техеран в преговорите зад иранската ядрена програма и подчертава, че натискът не трябва да бъде отслабен, а да накара Техеран да се откаже поне в дългосрочен план от ядрените си амбиции, допълва БГНЕС.

Ядреното възпиране трябва да бъде оценявано в зависимост от това кой притежава бомбата. Ако той има агресивно поведение, подкрепя тероризма и разработва хегемонистична стратегия, това поставя проблем, казва още Перес.

В отговор на въпрос за подозренията, че самият Израел притежава ядрена бомба, Перес отбелязва: Най-напред ние никога не сме казвали, че имаме ядрена бомба. Освен това никого не сме заплашвали.