Шимон Перес е в болница след инсулт
Шимон Перес е в болница след инсулт / БГНЕС, архив

Бившият израелски президент Шимон Перес, носител на Нобелова награда за мир, е получил мозъчен удар и е настанен в болница, съобщиха от канцеларията на 93-годишния политик.

"Бившият президент е хоспитализиран в болница Тел АШомер след инсулт", се казва в съобщение. "Той е в съзнание и получава подходящо лечение".

Перес е поставен в индуцирана кома, съобщиха Ройтерс и Франс прес, като се позовават на офиса му. "Неговите лекари решиха да го анестезират и да го поставят на изкуствено дишане, за да се улесни по-нататъшното му лечение. След няколко минути ще му бъде направен скенер, за да се уточни състоянието му", се посочва в комюнике на офиса на 83-годишния Перес.

Израелски телевизии, които се позовават на източници от болницата, съобщиха, че Перес е получил мозъчен кръвоизлив и състоянието му е сериозно, предаде АП.

По-рано тази година Перес беше хоспитализиран два пъти поради проблеми със сърцето, но бързо се възстанови. През януари 92-годишният Шимон Перес получи сърдечен пристъп и бе подложен на операция близо до Тел Авив.

Той претърпя успешна сърдечна катетеризация, съобщи представител на кабинета му. Процедурата беше извършена в болницата Шеба в Тел Хашомер край Тел Авив.

Източник: БГНЕС, БТА