Шестима българи са арестувани във Франция
Шестима българи са арестувани във Франция / снимка: БГНЕС

Френската полиция е арестувала във вторник в градчето Скаер, в департамента Филестре в североизточната част на страната шестима български строителни работници, съобщи вестник "Телеграм".

Причина за ареста, според защитника на шестимата българи, е секретно циркулярно писмо на френското министерство на имиграцията и интеграция, което изисква всички български и румънски граждани да искат от властите разрешение за работа на всеки три месеца, независимо от факта, че може да са наети с напълно нормални трудови договори.

Българските строителни работници са били наети легално от строителна фирма за реставрация на къщата на местен поет. Техният защитник изтъква, че българите имат местна адресна регистрация, валидни лични карти и валиден трудов договор. Въпреки това те са попаднали в мрежата на френската полиция, която продължава операцията си за идентифициране на нелегални имигранти в цялата страна.

Тепърва българите трябва да се явят пред съдия, който има правото да отмени, въз основа на доказателства, екстрадирането им, посочва вестникът.