Вторият тур на президентските избори във Франция приключи. Еманюел Макрон бе преизбран, но това не означава, че изборната битка във Франция е свършила. През юни във Франция ще има парламентарни избори и крайнодясната кандидатка за президент Марин Льо Пен и кандидатът за президент на радикалната левица Жан-Люк Меланшон, останал на трето място на първия тур на президентския вот, вече се готвят за оспорваната надпревара. Меланшон дори нарече тази надпревара трети тур на изборите и заяви, че иска да бъде премиер на Франция. И докато политиците насочват вниманието си към този вот, телевизия Бе Еф Ем Те Ве обобщава най-интересните и любопитни факти във връзка с резултатите от втория тур на президентските избори.

63 процента от французите не искат Макрон и неговата партия да спечелят парламентарните избори, показа допитване от неделя вечерта на агенция "Опинионуей" за медиите "Юроп 1" и "Си нюз". Едва 35 процента от анкетираните казват, че биха искали избраният за втори президентски мандат Макрон да разполага с мнозинство в парламента, което ще му позволи да прокарва политиката си.

Окончателните данни от преброяването на гласовете, подадени на втория тур на президентските избори, показват, че Марин Льо Пен води в над 18 000 общини срещу малко под 16 000 общини, в които води Макрон. От значение е обаче колко са гласоподавателите в тези общини.

Анонимен избирател от град Верной сюр Сен от 2017 г. насам гласува на всеки вот за известната френска певица Милен Фармер, независимо за какви избори става дума. Милен Фармер официално никога не се е кандидатирала за каквито и да е избори във Франция. Няма и отпечатана официална бюлетина с нейното име. Тази година на втория тур на президентските избори анонимният гласоподавател не изневери на традицията и отново пусна бюлетината с името на френската поп дива, изписано с маркер върху картонче. Тази бюлетина беше отчетена като недействителна при преброяването. Иначе в градчето Верной сюр Сен с население от 15 000 души победи Макрон. Местните власти сега се питат дали Милен Фармер, известна със зрелищните си клипове и концерти, ще откликне най-после на тази негласна покана на своя почитател и ще се впусне в политиката.

В корсиканското село Алци избирателите са общо 34, но 33 предпочетоха изобщо да не се разкарват до урните на втория тур на президентския вот в неделя. Тогава да гласува отиде само един избирател и той е предал празен плик, без бюлетина вътре. Резултатът е, че в това село за Макрон и за Льо Пен има нула гласове, самото село влезе в историята с този прецедент.

А допитване на агенция ИФОП за религиозните издания "Кроа" и "Пелрен" пък показва, че 55 от католиците са гласували за Макрон на втория тур, както и 85 процента от мюсюлманите във Франция, посочва Бе Еф Ем Те Ве.

Междувременно няколко депутати от европейски страни поздравиха Макрон за преизбирането му, пародирайки неговата станала известна снимка, на която той е заснет в Марсилия в непринудена поза, седнал на диван, с широко разгърдена риза. Белгийският вицепремиер Винсент ван Кикенбор направи имитация на снимката, която постна в социалните мрежи и към нея написа: "Така се печелят избори тези дни", след което добави усмихнато емотиконче.

А финландският депутат Петри Хорконена поднесе най-сърдечните си поздравления към Макрон в послание в социалните мрежи, придружено също от снимка-пародия на станалата прочута снимка на президента.
БТА