/ ThinkStock/Getty Images
Директорът на ЦРУ Майк Помпейо очаква Русия да продължи да се намесва в чуждестранни избори, вземайки на прицел междинните избори за Конгрес в САЩ, пише британският в. "Гардиън".
 
Помпейо каза, че не е забелязал "значително намаляване" на руската активност и е разтревожен за изборите за двете камари на Конгреса през ноември.
 
"Напълно очаквам, че те ще продължат да се опитват и да правят това, но съм уверен, че Америка ще може да произведе свободни и честни избори и че ние ще отвърнем по достатъчно силен начин, така че влиянието им върху нашите избори да не бъде голямо", заяви той в интервю за Би Би Си.

САЩ публикува „списък Путин“ със 114 политици и 96 олигарси от Русия
 
ЦРУ стигна до заключението, че Русия се е намесила в президентските избори в САЩ през 2016 г., но американският президент Доналд Тръмп отхвърля разследването на специалния прокурор Робърт Мълър като "лов на вещици". Белият дом е обвиняван, че не приема сериозно руската заплаха и не предприема ответни мерки, отбелязва "Гардиън".
 
Все пак Помпейо, който е един от съюзниците на Тръмп, разпитани от Мълър, до известна степен се справя успешно с тази политическа акробатика. Говори се, че той е един от любимците на президента в правителството и съдейства да не се стига до същото ниво на спорове като с ФБР. Помпейо е сочен като евентуален заместник на държавния секретар Рекс Тилърсън, ако той се оттегли.
 
Директорът на ЦРУ заяви в интервюто, че въпреки сътрудничеството в борбата с тероризма смята Русия преди всичко за противник и че руските опити за подривна дейност в Европа и САЩ не са намалели особено.

Лавров: САЩ иска да наложи възгледите си чрез диктати и ултиматуми
 
Той отхвърли превърналата се в сензация книга на Майкъл Улф "Огън и ярост: в Белия дом на Тръмп", подхранила спекулации за психическото здраве на Тръмп, определяйки това като "абсурдно".
 
Едно от най-големите предизвикателства за сигурността, пред които са изправени Белият дом и ЦРУ, е ядрената програма на Северна Корея. Помпейо каза в тази връзка, че Тръмп и висши служители си дават сметка, че евентуална война може да доведе до големи разрушения и загуба на човешки животи, но що се отнася до сценариите за отстраняване на севернокорейския лидер Ким Чен-ун или възпрепятстването на способността му за изстрелване на ядрени ракети, "са възможни много неща", посочва "Гардиън".
 
Тръмп използва по отношение на Ким думи като "огън и ярост" и "малкия човек ракета", пораждайки страхове, че може да предизвика конфликт заради лична враждебност. Помпейо обаче заяви: "Когато видите езика, който президентът избира да използва, има много публики за него . . . и аз ви уверявам, че Ким Чен-ун разбира посланието, че Америка е сериозна."
БТА