/ БТА
Смята се, че френският император е притежавал общо около 120 такива шапки
Шапка на Наполеон Бонапарт, когато той е бил френски император, беше продадена за рекордните близо два милиона евро на френски търг в неделя, предаде АФП.

Хоакин Финикс е Наполеон в нов епичен филм за френския император (СНИМКИ)

За емблематичния аксесоар на Наполеон са дадени 1,932 млн. евро, счупвайки предишния рекорд за наполеонова шапка.
 

шапка Наполеон
БТА


Шапката е в цветовете на търговската марка на Наполеон – черно, с цветовете на френското знаме синьо-бяло-червено като отличителни знаци. Тя привлече колекционери „от цял свят“, казаха аукционерите от Osenat, отказвайки да посочат самоличността или националност на евентуалния купувач. Последно тя е била собственост на починалия миналата година бизнесмен Жан-Луи Ноазиез.

Крайната цена е повече от два пъти по-висока от оценката от 600 000 до 800 000 евро и почти четири пъти над резервната цена, каза аукционната къща, базирана във Фонтенбло, южно от Париж.

Смята се, че Наполеон е притежавал общо около 120 такива шапки, повечето от които сега са изгубени. „Шапката сама по себе си представя образа на императора“, каза експертът от аукционната къща Жан-Пиер пред АФП преди продажбата.

Оръжия на Наполеон бяха продадени на търг за 2,8 милиона щатски долара

Наполеон е носил тази конкретна шапка в средата на управлението си, което е продължило от 1808 до 1815 г., според аукционната къща. За разлика от повечето други хора по това време, императорът носил шапката си настрани, което му придавало отчетлив силует, лесно разпознаваем от войските му в битка.
БГНЕС