Шанхай
Шанхай / ThinkStock/Getty Images
Китайският финансов и икономически център град Шанхай ще ограничи до 2035 г. броя на населението си до 25 милиона души в опит да се пребори с "болестите на големия град", съобщи градската управа, цитирана от Ройтерс.

На сайта си градският съвет съобщи снощи, че набелязаната цел за контрол над мащаба е част от генералния план за развитието на града за периода 2017-2035 г., одобрен от властите.

До 2035 г. броят на постоянното население на Шанхай ще бъде контролиран на равнище от около 25 милиона души, а общата площ, предназначена за строителство, няма да надвишава 3200 кв. километра, посочи съветът.

ООН пресметна колко ще е населението на Земята през 2050 година

Според държавни медии за "боледуване на големия град" може да се говори, когато един мегаполис започне да страда от замърсяване на околната среда, прекомерен трафик и недостиг на обществени услуги като образование и здравеопазване.

Шанхай
ThinkStock/Getty Images

Произведено в Китай: смогът на Лос Анджелис

В много от най-големите китайски градове се наблюдава също скок в цените на жилищата, което поражда опасения от балон на пазара на имоти.

По данни на агенция Синхуа в края на 2015 г. Шанхай, който се намира на източното крайбрежие на Китай, е имал постоянно население от 24,15 милиона души.

Бейби бум в Китай след отмяната на формулата „едно семейство-едно дете"

Градските власти съобщиха също, че генералният план предвижда увеличаване на усилията за опазване на околната среда и запазване на забележителностите на града.
БТА