/ БГНЕС, архив
Северноевропейските страни се договориха днес да засилят сътрудничеството в отбраната и обмена на информация в областта на авиационното наблюдение, разтревожени от засилената военна активност на Русия, предаде Ройтерс.
 
На среща в Хелзинки министрите от Дания, Финландия, Исландия, Норвегия и Швеция констатираха, че "настоящото състояние на сигурността е предмет на общо безпокойство" на страните от региона, каза финландският военен министър Юси Нинистьо на заключителна пресконференция.
 
По думите му петте северноевропейски страни (обединени в т.нар. група НОРДЕФКО - Северноевропейско сътрудничество в отбраната, Nordic Defence Cooperation), ще укрепят националната си отбрана чрез сътрудничество. Целта на подписания днес меморандум за разбирателство в областта на авиационното наблюдение е подобряване на сигурността на полетите, добави той.
 
Най-бързо в НАТО нарастват военните разходи на Литва, Латвия и Румъния

Норвегия, Дания и Исландия са членове на НАТО, докато Швеция и Финландия остават военно необвързани. Министрите от петте страни утре ще се срещнат с колегите си от Северната група, която включва още Великобритания, Холандия, Германия, Полша и трите балтийски страни. 12-членната група е създадена през 2009 г.

През тази година неин ротационен председател е Финландия. Министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис също ще се присъедини към тях.
БТА