/ Thinkstockphotos
Министрите на отбраната на четири страни от НАТО (Германия, Норвегия, Холандия и Люксембург) подписаха днес меморандум за разбирателство относно съвместно закупуване и използване на самолети за зареждане с гориво във въздуха А-330, предаде ТАСС.
 
Това стана на провеждащата се в Брюксел среща на военните министри на страните от алианса. Участниците в тази инициатива разчитат по този начин да икономисат средства.

Очаква се днес да бъдат подписани още два аналогични документа. Франция, Германия, Гърция, Италия, Испания и Турция ще подпишат меморандум за съвместно използване на самолети разузнавачи за борба с подводници. Белгия, Дания, Франция, Гърция, Латвия, Литва, Полша, Словакия, Словения, Испания, Турция, както и нечленуващата в алианса Финландия, ще подпишат споразумение за съвместно закупуване на големи количества муниции за сухопътните сили, включително артилерийски снаряди и противотанкови ракети.

Днес в централата на НАТО в Брюксел бе публикувана официална статистика за отбранителните разходи на алианса, съобщи ТАСС. Общият военен бюджет на 29-те страни членки през 2017 г. ще нарасне с 25 млрд. долара и ще достигне 945,9 млрд. Над две трети от тази сума съставлява военният бюджет на САЩ от 683,4 млрд.

За периода от 2014 до 2017 г. шампион на НАТО по увеличение на бюджета за отбрана е Литва, което го е увеличила два пъти - от 0,86 до 1,77% от брутния си вътрешен продукт. На второ и трето място са съответно Латвия и Румъния.

Далече не всички страни от алианса са увеличили дела на военните разходи в своите бюджети за последните три години. В някои дори е имало съкращение - САЩ, Великобритания, Франция, Белгия, Хърватия и Албания. ТАСС припомня, че на срещата на върха на алианса в Уелс през септември 2014 г. лидерите на страните участнички се задължиха в течение на 10 г. да увеличат военните си разходи до минимум 2% от своя БВП.
 
През тази година освен САЩ само още пет страни от НАТО ще похарчат над 2% за отбрана. Това са Гърция (2,32%), Естония (2,14%), Великобритания (2,14%), Румъния (2,02%) и Полша (2,01%). Най-малко в процентно отношение от своя БВП за отбрана харчат Испания (0,92%) и Люксембург (0,44%).
БТА