/ БТА
Дания, Финландия, Нова Зеландия и Норвегия са най-малко корумпираните страни в света според Индекса за възприятие на корупцията на "Прозрачност без граници" (Transparency International), съобщиха агенциите.

В дъното на класацията, която е изготвена въз основа на оценки на директори на компании, експерти и институции, са страни, раздирани от кризи, като Сирия, Венецуела и Сомалия.

Водещата европейска икономика Германия остава на девето място.

"Там, където има дефицит на върховенство на закона, независими медии и развито гражданското общество, корупцията процъфтява", заяви Александра Херцог, ръководител на германския клон на "Прозрачност без граници".

Тя спомена конкретно Унгария като такъв пример, където при управлението на Виктор Орбан страната се свлече до 76-ото място в класацията и така заема последното място в ЕС по този показател.

"Липсата на отчетност и политическата корупция подриват върховенството на закона в регион, в който хората губят доверие в институциите", посочва организацията по отношение на корупцията в държавите от ЕС. "Най-стряскащи са случаите, при които групи с тесни интереси, упражняват прекалено голямо влияние върху процеса на вземане на политически решения."

Не по-малко обезпокоителни са и случаите, при които правителства вземат на мушката си журналисти, податели на сигнали за нередности и други борци срещу корупцията.

Сред най-слабо представящите се в тазгодишната класация демокрации със сравнително висок резултат са Исландия, Нидерландия, Швеция и Великобритания. При авторитарни страни като Иран, Русия и Венецуела също се отчита отстъпление, отбелязва Асошиейтед прес.

Дания оглавява класацията за шеста поредна година с индекс от 90 точки. Следват я Финландия с 87 и Нова Зеландия с 85 точки. Челната десетка допълват Норвегия, Сингапур, Швеция, Швейцария, Нидерландия, Германия и Люксембург. САЩ остават с непроменен индекс от 69 точки, което им отрежда 24-то място.

На другия полюс са страни като Сомалия, която отново е на последното място с 11 точки. Малко преди нея се нареждат Южен Судан, Сирия и Венецуела с по 13 точки; с 16 точки е Йемен, а с по 17 са страни като Екваториална Гвинея, Хаити, Северна Корея и Никарагуа.

Украйна е с 36 точки и така продължава вече 11-годишното си изкачване в класацията въпреки руската инвазия, а в основата на това е съсредоточаването ѝ върху реформите в съдебната система, които е необходимо да направи, за да покрие изискванията за членство в ЕС. Но независимо от това "наличието на значителен брой случаи на корупция по високите етажи на властта остават повод за сериозно безпокойство".

Резултатът на Русия спада на 26 точки. За нея "Прозрачност без граници" посочва, че "повсеместният правителствен контрол над публичните институции способства за масови и безнаказани злоупотреби с власт", докато същевременно независимостта на съдебната система ерозира.

Средният резултат за света от 43 точки остава непроменен за 12-та поредна година. Повече от две трети държавите по света са с под 50 точки.

В класацията по региони на последно е място Субсахарска Африка въпреки подобренията, направени напоследък в някои страни, отбелязва ДПА.
Ежегодният Индекс се изготвя въз основа на данни и заключения от 12 независими институции, специализирани в управлението и бизнес климата.

Източниците включват изследвания и доклади на организации като фондации, Африканската банка за развитие, Световният икономически форум, Световната банка, частни консултантски компании, компании за оценка на риска и други.
 
Владимир Сахатчиев/БТА