Северна Корея съобщи, че готвената за изстрелване ракета се зарежда с гориво
Северна Корея съобщи, че готвената за изстрелване ракета се зарежда с гориво / снимка: Reuters

Готвената за изстрелване севернокорейска ракета в момента се зарежда с гориво, съобщи ръководителят на севернокорейския център за сателитен контрол, предаде Ройтерс. "Мисля, че зареждането с гориво ще бъде завършено на подходяща дата", каза пред група чуждестранни журналисти Пек Чхан-хо, шеф на центъра за сателитен контрол на корейския комитет за космическа технология. Той не посочи кога ще приключи зареждането. "Колкото до точното време на изстрелване, то ще бъде определено от висшестоящите ми", каза той.

Северна Корея трябва да се откаже от изстрелването на ракетата си, ако се стреми към мирно бъдеще за жителите си, заяви държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън, цитирана от Франс прес. "Водим тесни консултации с партньорите си и в ООН в Ню Йорк и ще задвижим необходимите мерки", заяви Клинтън на пресконференция във Вашингтон с японския си колега Коичиро Гемба. "Ако Северна Корея се стреми към мирно, по-добро бъдеще за народа си, тя трябва да се въздържи от ново изстрелване, което е заплаха за регионалната сигурност", изтъкна Клинтън.

Севернокорейският режим съобщи, че между 12 и 16 април ще изстреля ракета, която да постави в орбита сателит за цивилни цели по повод 100-годишнината от рождението на основателя на държавата Ким Ир-сен. САЩ, Япония и Южна Корея обвиняват Пхенян, че всъщност подготвя тест на балистична ракета. Русия също осъжда плановете на КНДР, макар и да е неин близък съюзник.

Коичиро Гемба също спомена "належащите мерки, които да се предприемат" в случай, че Северна Корея действително изстреля сателит.

Клинтън и Гемба повториха позицията си, че според тях такова изстрелване на ракета би било нарушение на резолюции 1718 и 1874 на Съвета за сигурност на ООН.

Ако севернокорейската ракета бъде изстреляна, Съветът за сигурност ще трябва да се събере на заседание, за да отговори по ефективен начин, заяви постоянният представител на САЩ в ООН Сюзан Райс. "Очевидно е, че всякакво изстрелване на ракета от Северна Корея с използване на балистична технология, какъвто е случаят, би било явно нарушение на резолюциите" на ООН, посочи тя, цитирана от БТА.

Страните членки на Съвета вече проведоха консултации по въпроса и са на мнение, че това би било провокация от страна на Пхенян. Ако севернокорейците решат да изпълнят намерението си, те ще се окажат все по-изолирани, заяви Райс.

Северна Корея съобщи че готвената за изстрелване ракета се зарежда с гориво
netinfo

Междувременно Секретният център за управление на полетите на КНДР отвори врати за първи път за чуждестранни журналисти, предаде ИТАР-ТАСС. Севернокорейските учени са уверени, че предстоящото изстрелване на сателита "Сияйна звезда-3", предназначен за наблюдаване на климата и околната среда, ще бъде успешно, заяви пред журналистите директорът на центъра Пек Чхан-хо.

Центърът е разположен на около 50 км от Пхенян в неголяма двуетажна сграда. Инфраструктурата му включва зала за управление на полетите, където работят 16 души, и оборудване за приемане, обработка и разпределяне на информация. Директорът информира журналистите, че готвената за изстрелване ракета, която ще изведе сателита в орбита, се пълни вече с гориво и ще бъде готова за излитане най-рано в четвъртък, посочва Асошиейтед прес.

По пътя, водещ към Центъра за управление на полетите, нови плакати приветстват делегатите, които ще участват в национална конференция на управляващата Корейска трудова партия. На нея се очаква новият севернокорейски лидер Ким Чен-ун да прибави нови титли към наследените вече от покойния му баща Ким Чен-ир, посочва АП.

Северна Корея съобщи че готвената за изстрелване ракета се зарежда с гориво
netinfo