Северна Корея изпитва нова противовъздушна система
Северна Корея изпитва нова противовъздушна система / БГНЕС, архив

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун присъства на успешно изпитание на нова система за противовъздушна отбрана, предаде Франс прес.

Това е последният опит от серия от изпитания на ракети, извършени от Пхенян на фона на силно напрежение на Корейския полуостров. Той беше обявен, докато във Вашингтон се провежда среща на високо равнище за ядрената безопасност, на която беше обсъден севернокорейския военен ядрен потенциал.

Северна Корея разпространи клип с ядрена атака срещу Вашингтон

Ким е ръководил изпитанията на противовъздушната система от нов тип и е наблюдавал как изстреляните противовъздушни ракети са поразили учебните цели, съобщава Корейската централна телеграфна агенция. Той е изразил задоволството си от успешното изпитание, което според него показва бързото нарастване на отбранителния потенциал на страната, отбелязва официалната агенция.

Северна Корея изстреля ракети с малък обсег към Японско море

Южнокорейското министерство на отбраната обяви, че Северна Корея е изстреляла вчера противовъздушна ракета на изток.

Ким Чен-ун заяви, че скоро ще извършат изпитание с взрив на ядрена бойна глава

От месец насам Ким е наблюдавал няколко военни учения, включително изпитания на балистични ракети със среден обсег, реактивна система за залпов огън и артилерийска система с голям обхват. Те се извършват в отговор на провежданите всяка година съвместни военни учения на САЩ и Южна Корея.