Руският външен министър Сергей Лавров
Руският външен министър Сергей Лавров / БГНЕС
Американските военни удари срещу Сирия миналата седмица са премахнали всякакво морално задължение на Русия да не предоставя системи за противовъздушна отбрана С-300 на сирийския президент Башар Асад. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от Ройтерс и агенция РИА Новости.

Тръмп похвали "перфектно осъществения удар" в Сирия
 
Преди американските удари срещу сирийски обекти Русия е казала на САЩ кои райони в Сирия представляват "червени линии" за Москва и военните действия на Вашингтон не са пресекли тези линии, заяви Лавров.
 
"Сега нямаме морални задължения. Имахме моралните задължения, бяхме обещали да не правим това преди около 10 години, мисля, по искане на известните наши партньори", каза той.

Въздушните удари в Сирия във видео
 
Според него руският президент Владимир Путин и американският президент Доналд Тръмп не биха позволили въоръжена конфронтация между Русия и САЩ.
 
Военни анализатори смятат, че комплексите С-300 биха увеличили възможностите на Русия да контролира въздушното пространство на Сирия, където руските сили подкрепят правителството на Асад, и може да имат за цел да възпрат по-сериозни американски действия.

Всичко за военната операция срещу Сирия четете тук
БТА