СС на ООН
СС на ООН / БГНЕС
Съветът за сигурност на ООН отхвърли внесен от Русия проект за резолюция, осъждаща "агресията срещу Сирийската арабска република от САЩ и техните съюзници в нарушение на международното право и Устава на ООН", предаде Ройтерс.

Само Русия, Китай и Боливия подкрепиха текста. Осем страни гласуваха против, а четири се въздържаха.


Атака от въздуха срещу Сирия

За да бъде приета резолюцията, бяха необходими поне девет гласа "за", без някой от петте постоянни членове на Съвета за сигурност да наложи вето.

Текстът бе предварително обречен на провал. Трите западни сили, които нанесоха ударите по Сирия - САЩ, Великобритания и Франция - имат право на вето.
 

Тръмп похвали "перфектно осъществения удар" в Сирия

През изминалата нощ САЩ, Великобритания и Франция нанесоха въздушни удари по обекти в Сирия, свързани с програмата й за химически оръжия. Изстреляни са били над 100 ракети. Ударите бяха нанесени като наказание за предполагаемото химическо нападение срещу цивилни в град Дума край Дамаск миналата седмица. При въздушните удари няма жертви. Сирийската информационна агенция съобщи за трима пострадали, но не уточни къде.

Съединените щати и техните съюзници Великобритания и Франция са изстреляли тази нощ по Сирия 105 ракети. Американският генерал Кенет Маккензи обърна внимание, че ударите са били нанесени по три ясно определени мишени в Сирия от кораби, подводници и бомбардировачи. 76 ракети, включително 56 крилати ракети "Томахок", са били изстреляни по изследователски център в околностите на столицата Дамаск. В централната провинция Хомс, 22 ракети са били пуснати по команден център и още 7 - по обект, където било съхранявано химическо оръжие. Генерал Маккензи каза, че трите набелязани мишени са понесли щети, които все още се оценяват. Западните сили не са срещнали противодействие при своята операция, отбеляза представителят на военното министерство на САЩ.

Не се очакват нови удари срещу Сирия

Генерал Маккензи каза, че руските системи за противоракетна отбрана в Сирия не са били активирани, а сирийските са се задействали едва след края на военната операция, предаде Франс прес.

Мунициите, изстреляни от сирийските правителствени сили, по-скоро са били заплаха за цивилното население, тъй като са паднали някъде на земята, предположи той, цитиран от ДПА.
Операцията в Сирия не представлява промяна в американската политика, нито опит за сваляне на режима на президента Башар Асад, уточни говорителят на Пентагона Дейна Уайт, цитирана от ДПА.

Захариева: Използването на химическо оръжие е военно престъпление

По данни на руското министерство на отбраната западните сили са изстреляли 103 крилати ракети по военна и цивилна инфраструктура в Сирия тази нощ между 3.42 и 5.10 ч. московско (и българско) време. Според него 71 от ракетите са били свалени от сирийската противовъздушна отбрана, посочва ТАСС.
БТА