Сирийският президент Башар Асад
Сирийският президент Башар Асад / БГНЕС, архив
Сирийският президент Башар ал Асад е върнал на Франция Ордена на почетния легион заради участието на Париж във въздушните удари по-рано този месец, съобщи снощи неговата канцелария, предаде ДПА. Преди дни бе съобщено, че Франция е започнала процедура за отнемане на Ордена на Асад.
 
Ударите срещу Сирия бяха успешни от военна гледна точка, заяви Макрон

Миналата седмица САЩ, Великобритания и Франция нанесоха въздушни удари по три обекта в Сирия, за които се смята, че са част от програмата за химически оръжия на Дамаск. Западът вини режима на Асад за предполагаемата химическа атака в сирийския град Дума в началото на април. Според официалната сирийска власт и Русия става дума за "инсценировка" и "фалшиви новини". Междувременно международни експерти разследват случая в Дума.

Тръмп похвали "перфектно осъществения удар" в Сирия

Асад е бил удостоен с най-високата степен на това френско отличие - Големият кръст - от президента Жак Ширак през 2001 г., малко след като е поел поста на покойния си баща Хафез ал Асад.

В съобщението на президентството в Дамаск се казва, че "Башар ал Асад не смята за чест да носи орден на страна, която е роб на Съединените щати и подкрепя терористи". Отличието е върнато на Франция чрез румънското посолство, което представлява френските интереси в Сирия.

Асад по-твърдо решен отвсякога да се бори с тероризма


В понеделник тази седмица Елисейският дворец съобщи, че е започнал дисциплинарна процедура за лишаване на Башар ал Асад от ордена, припомни ДПА.