Сенатът погреба плана на Буш за реформа на имиграционното законодателство
Сенатът погреба плана на Буш за реформа на имиграционното законодателство / netinfo

Сенатът на САЩ практически погреба плановете на Белия дом за имиграционна реформа, нанасяйки тежко поражение на президента Джордж Буш и попарвайки надеждите за легализиране на около 12 милиона незаконни имигранти, живеещи в САЩ, предаде Франс прес.

С 53 гласа против и 46 гласа за, Сенатът се отказа да гласува окончателно законопроекта и принуди лидера на мнозинството в сената, демократът Хари рийд, който го подкрепяше, да го оттегли от дневния ред. Мнозинство от 60 гласа бе необходимо за прекратяване на пренията и за преминаване към окончателен вот на текста. Цели 14 гласа не достигнаха за необходимото мнозинство, въпреки усилията на президента Буш, който от сутринта лично телефонира на редица сенатори, за да ги убеждава, а министрите на вътрешната сигурност и на търговията Майкъл Чертоф и Карлос Гутиерес агитираха сенаторите, причаквайки ги пред вратата на заседателната зала преди гласуването. Поражението е още по-горчиво, тъй като опозицията срещу имиграционния пакет оглавиха тъкмо традиционните съюзници на президента - консервативните републиканци, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Нежеланието на Конгреса да предприеме действия по този въпрос е голямо разочарование, заяви в декларация президентът Буш след вота в Сената. Американците разбират, че статуквото е неприемливо, когато става дума за нашите закони за имиграцията, добави Буш, който бе на посещение в Колежа на военноморските сили в Роуд айлънд.