Сенатът на САЩ гласува бюджет за отбраната от 646 милиарда долара
Сенатът на САЩ гласува бюджет за отбраната от 646 милиарда долара / netinfo

Сенатът на американския Конгрес гласува бюджет за отбраната от 646 милиарда долара за финансовата 2008 г., която започна на 1 октомври. 150 милиарда са за войните в Ирак и Афганистан, предадоха световните агенции.

Текстът бе гласуван с 92 гласа, трима сенатори гласуваха против.

Това е най-големият бюджет от шест години насам за войната с тероризма. Първоначално правителството на президента Джордж Буш предвиждаше да поиска 141 милиарда долара за войните в Ирак и Афганистан, но прибави 5,3 милиарда. Допълнително правителството ще поиска още 42 милиарда долара, с което финансирането на двете войни ще достигне 190 милиарда долара.

В Ирак сега са разположени 165 000 американски военни или 20 бригади. Техният командващ генерал Дейвид Петреъс неотдавна обяви, че възнамерява да ги намали до 130 000 души или 15 бригади до юли 2008 г.

Бюджетът за двете войни е отделен от редовния бюджет за отбраната.

Асошиейтед прес отбелязва, че демократите в Сената, които не успяха да наложат изтегляне на американските сили от Ирак, подкрепиха поисканите разходи за отбрана. Камарата на представителите предвижда да гласува два отделни текста - единият за финансиране на войните, а другият да задължи президента Буш да представи пред Конгреса план за изтегляне на войските.